Препаратите, които поставяте в кошера против вароатоза имат АБСОЛЮТНО също атакуват нервната система на всички живи същества. Всъщност, при тях дори това е основен механизъм на действие, докато при неоникотиноидите, невротоксичния ефект е вторичен.
Аз съм прост пчелар, а не агроном, затова мога да бъда далеч от изчерпателен по темата. Един такъв пестицид се казва sulfoxaflor. Друг клас химикали опасни за пчелите са органосиликоните, които дори не са пестициди, а сурфактанти (помощни вещества към активните съставки)!!! Регулаторите на растежа ( на насекомите) - СЪЩО!!!!Би било добре да спделите информацията за много по-страшните от неоникотиноидите пестициди.
Освен неоникотиноидите на мен ми е известен и друг клас системни пестициди ( действат чрез соковете на рестението), който (които) след забраната (или загубата на ефективност) на първите, са създадени да ги заместят. НО хайде да видим на добре информиран човек като Вас, колко време ще му е нужно да разбере за тяхното съществуване.
Има една подходяща поговорка в случая, която ще се опитам да перифразирам. Целия Свят се е наводнил и вече се намира под вода, а един се е фокусирал върху точно една определена пробойна точка и си мисли, че като си напъха пръста в нея, ще спре наводнението. Забраната на 3 неоникотиноида е вече факт. И какво се постигна? - През тези две години май нямаше нито един случай на натравяне на пчелно семейство и нито един случай на синдром на празния кошер.
Възрастните пчелари би трябвало да могат най-добре да преценят кое е по-добре и да решат какво искат - натравянията от времето на социализма, или натравянията по времето на неоникотиноидите.

Цитат