Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 21 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 210
    Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Отговора се отнасяше само за голия рой, извинявам се на всички ако не съм се изразил правилно.
    Поздравления успя да измислиш как да се измъкнеш от ситуацията.Какво ли щеше да се случи с твоя гол рой през 2014г. ако не го храниш.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Поздравления успя да измислиш как да се измъкнеш от ситуацията.Какво ли щеше да се случи с твоя гол рой през 2014г. ако не го храниш.
    Защо все търсиш под вола теле? Да съм те обидил с нещо? Защо да лъжа?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Преди години хванах рояк. От клон но орех, по циглите на покрива....абе хванах го. И викам си, рояците градят яко. Приготвям му ЛР 10 корпус и 10 рамки с основи. Тръскам го отгоре, покри 4-5 междини. Затворих го и чакам. Не съм го подхранвал. Изгради си 4-5 пити и спря до там. Викам си....е...бати силата на роя. Започнах да го подхранвам. Едвам стигна да изгради корпуса. А иначе има някой тамазлъци силни в граденето. Па има и такива дето и да ги храниш едва-едва изградят някоя пита.
    Колега, енергичността на работата на семействата от рояци и тези от голи роеве и отводки е коренно различна величина. Роевата енергия е нещо голямо. Развитието на семейство от рояк е съвсем различна история от развитието на семейство от отводка или гол рой, казвам от опит.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Преди години хванах рояк. От клон но орех, по циглите на покрива....абе хванах го. И викам си, рояците градят яко. Приготвям му ЛР 10 корпус и 10 рамки с основи. Тръскам го отгоре, покри 4-5 междини. Затворих го и чакам. Не съм го подхранвал. Изгради си 4-5 пити и спря до там. Викам си....е...бати силата на роя. Започнах да го подхранвам. Едвам стигна да изгради корпуса. А иначе има някой тамазлъци силни в граденето. Па има и такива дето и да ги храниш едва-едва изградят някоя пита.
    И аз доста години се занимавам с пчели, но такива феноменални глупости които се тиражират за рояците не съм виждал. Граденето на пити също е в зависимост от различни фактори в кошера, а и извън кошера. Ако има паша и прашец е възможно да гради известно време, но това е непостоянен фактор. Заместването на нектара и стимулиране на паша със сироп не довежда до безгранично градене поради липсата на прашец, температура и други не малко важни неща. Да не изброявам. Всеки си ги знае.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    И аз доста години се занимавам с пчели, но такива феноменални глупости които се тиражират за рояците не съм виждал. Граденето на пити също е в зависимост от различни фактори в кошера, а и извън кошера. Ако има паша и прашец е възможно да гради известно време, но това е непостоянен фактор. Заместването на нектара и стимулиране на паша със сироп не довежда до безгранично градене поради липсата на прашец, температура и други не малко важни неща. Да не изброявам. Всеки си ги знае.
    Прав си и тези условия важат и за рояците и за голите роеве, но при равни условия роевата енергия си казва думата и тази дума не е малка.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Скоро ще бъде и над тези 23 кила . Само да запечатат и другите корпуси . Колкото до Германия или Франция не ме интересува .
    Много правилно, имах в предвид че ако найстина както казваха в другата тема че германеца с неговите доходи папка български липов мед за малко над 5евро то тази година май няма да папкат.
    А за добивите ти тази година шапка ти свалям и поздравявам, дай боже всички български пчелари да имат добри добиви.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Прав си и тези условия важат и за рояците и за голите роеве, но при равни условия роевата енергия си казва думата и тази дума не е малка.
    Напротив. Тази година няколко отводки равни по сила с рояците им скриха шайбата. Дори на рояците питите бяха готови, а на отводките на 50% бяха основи.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Хора, стига с тия роеве! Че тази година кандисах на тях! Който не може да придава майки- да чете. В темата иде реч затова. Янчо стига им отваря очите, защото не черпят! Захванал си се баш с най- големите въздържатели у форума .
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    При равни други външни условия при вътрешните има съществена разлика между тях:
    1.Сила на роят.
    2.Различен генетичен състав на отделните роеве (по данни от литературата роят е от пчели сестри тоест и от един баща не само от една майка затова има различни по големина роеве, възрастовият състав също е различен макар и да преобладават младите пчели има и % на стари и въпреки че си регресират восъчните желези не са така ефективни),следователно един рой може да има генетика за по добър строеж друг не.
    3.Има значение дали роят е със стара оплодена майка или млада неоплодена.

Но да предположим че че имаме роеве с равни външни условия и сходни вътрешни от моят скромен опит съм стигнал до извода че най добър строеж (средно за около 10-14 дни 5-6 бр.Д.Б.-В.О. за среден по сила рой и след това по 1бр.) трябва да направим няколко неща:
    1.Роят било естествен или изкуствен се слага само на В.О. и нито една изградена.
    2.Захранва се с захарен сироп 1:1 + стартовит още от първият ден до към 14 ден. да бъде постоянно в хранилката особено 1 седмица(стандартна хранилка не върши работа).
    3. По добре е да се изтръска от пред на прелката от колкото да се изсипе отгоре на рамките.

И те така не претендирам нито за достоверност нито за изчерпателност по въпроса, който реши може да опита и да сподели резултати.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Захванал си се баш с най- големите въздържатели у форума .
    Кои ли са пък тия?

Страница 6 от 21 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •