Миналата година един рояк се беше заселил в изоставен кошер на 3 км. от мен ! Измъкнах го на 7 далака с малко запечатано пило и почти незапечатан мед ! Дребни,кротки и доста метизирали ! Направи ми впечатление, че са пестеливи ! В момента е в 12 ДБ и е пълен с пило ! Майката не съм сигурен с колко зъба е останала,но няма да я сменя ! Едно от любимите ми семейства за работа !
П.С. Тази година съм още капо, но поне няма да черпя !![]()
Сандъче около 40 литра пълно със стари рамки. Мазах го с какво ли не, но най-много им харесва миризмата на маточина. Масло от лимонена трева и кремчето ЛЕГА.
Този пост е редактиран от rimisark; 04.06.2016 в 16:10.
Здравейте, от днес съм горд собственик на втори рой хванат с капан и ме интересува след колко дни е най удачно да ги прехвърля в нормален кошер. Рояка се е хванал преди 2 или 3 дни. Притеснява ме ако е с млада майка да не я хвана в полет...., пък и капана е доста инпровизиран (20 см на 20 см на 1 метър) зареден е с 4 половинки от магазинни пити и ще падне работа при преселването им. Не съм ги отварял и не видях да внасят прашец.
Колкото по скоро по добре за теб и за пчелите погледни за прясно пило и ако има деистваи защото после ще е по трудно....УСПЕХ
Голяма борба падна. Повече такъв капан няма да правя. Бях го сложил в двор на колега и ако не бях отишъл да го мажа с примамка можеше и рояк да пусне някой ден. Той човека виждал да летят пчелички ама си мислел че е заради примамката и не се доближавал. Резултата е една кофа далаци с мед. Добре, че видях майката паднала на дъното да я лепна на върна на ножа и хайде в кошерчето.
Години съм си мислел за нестадартни капани и винаги съм се отказвал точно по тази причина .
При мен се хвана в ДБ10 с 10 стари пити,без да го мажа с нищо,на височина около 1.20 м.(под него имаше два други).
При теб е стандартен кошер и после си работиш спокойно . За друго писах .
Тази година хванах един рояк в кошер който имаше само празни рамки без основи и тел.Бях го прибрал на под една сушина да не го вали и съхранявах в него празни рамки.Бях забравил че е там и веднъж като минавах покрай него видях че от прелката излизат пчели.Отворих го и какво да видя-беше на 10 рамки повечето почти изградени с пило на 5-6 рамки,много пчели и понатрупан мед.Така и не разбрах от къде се е появил защото от моите нямаше видимо някой да се е роил.Пчелите се оказаха кротки и почти не налитат да жилят.Сложих рамки с ВО и градиха с желание.На есен когато ги заземя ще го преместя при другите.Беше много приятна изненада.Пожелавам на всички колеги подобни случки.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))