Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 340 от 683 ПърваПърва ... 240290330338339340341342350390440 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,391 до 3,400 от общо 6828
    Наблюдател
    Регистриран
    08.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Пробвай метода със силната миризма - ракия, етер, маточина и т.н. Ако е етер - сложи голяма доза, за да зашеметиш или дори приспиш цялото семейство. При всички случаи нямаш избор - явно семейството ще убие майката, така че сега е момента да направиш смели експерименти.

Ако не стане номера със силната миризма (това ще го разбереш за по-малко от половин час), предлагам ти един друг експеримент, който аз вече съм го правил. Изхвърли пчелите от кутийката на майката и я напълни с млади пчели от този кошер (9-10 на брой), но преди това ги приспи с CO2, райски газ или етер. След събуждането си тези пчели със сигурност ще приемат майката, и ако агресията на кошера е към чуждите пчели, а не към майката, всичко ще си дойде на мястото (външните пчели ще престанат да бъдат агресивни).
    Пробвах със силна миризма( ракия ) и след час резултата беше същият... Нямам етер, затова утре мисля да пробвам с амониева селитра - да "приспя" цялата отводка, да махна пчелите от кутийката и да сложа от кошера няколко упоени. Притеснява ме само дали тази амониева селитра ще има същия ефект като етера - не само да ги упои пчелите но и да им изтрие всичко, защото ако не е така след като се събудят тези в кутийката на майката ще и видят сметката. Но така или иначе нямам други опции за момента.
    Благодаря за съветите След няколко дни ще разкажа какво се е случило с експеримента или експериментите

Наблюдател
    Регистриран
    08.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Извади им клетката с майката и я остави някъде на подходящо място, а кошера го остави да преспи без майка. На другия ден провери все пак за тази ситуация със 100%, да не би все пак да си пропуснал майката отново да се е промъкнала в отводката докато си манипулирал. Сложи пак клетката и да видим какво ще се получи.
    Единственото сигурно от цялата история е, че майки няма. Правих двете отводки ( няма да казвам колко време, защото ме е срам ) като преглеждах целия кошер рамка по рамка докато не видя майката, след като я открия заедно с питата и в сандъка на 2 метра от кошера. После си вземах на спокойствие колкото и каквито рамки ми трябват и пак връщах обратно питата с майката... Да знам, че е много трудоемко и може би не е правилно но се притеснявах и за старите,и за новите майки.Със 2 думи новобранска работа, но живот и здраве ще се научим

Поздрави!!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Здравей колега нямам опит изобщо но вече имам 6-7 опита със придаване на майки и първите 3 удариха на камък,вземи 3-4 пчелички от отводката и намажи кутийката с тях нищо че ще ги убиеш скоро по-този начин придадох успешно две майки на отводки подарени от колегата TARTY сега пак постъпих така със новата отводка и подарена майка от Матеев днеска ще отида да видя как е положението.Успех и дано се получат нещата

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    А пробвал ли си да пуснеш майката в малко медец? И после да я туриш у семейството?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Наблюдател
    Регистриран
    08.04.2015
    Радо, благодаря за съвета Тъкмо мислех да паля пушалката, но ще пробвам както казваш.
    А относно меда, пробвал съм така да придам роеви майки и от 3 и трите бяха приети, но сега майката е от Матеев и ми е ценна... Накрая каквото е писано - нали има проба - грешка

Поздрави!!!

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Ами след като ти е ценна, не експериментирай точно с нея?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Наблюдател
    Регистриран
    08.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Ами след като ти е ценна, не експериментирай точно с нея?
    Хич не ми се иска, но няколко варианта пробвах и все едно и също - голяма агресия от страна на пчелите от отводката( ще си съдерат дупетата да преминат през отворите на клетката, зя да убият майката или придружаващата я свита... Така, че няма как - ще има доста опити
    Сега осъзнавам, че "пътят" е труден, но явно всеки трябва сам да го извърви, да натрупа опит и да си направи изводите след това - какво?, кога?, как...

Поздрави!!!

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Rado76 Виж публикацията
    Здравей колега нямам опит изобщо но вече имам 6-7 опита със придаване на майки и първите 3 удариха на камък,вземи 3-4 пчелички от отводката и намажи кутийката с тях нищо че ще ги убиеш скоро по-този начин придадох успешно две майки на отводки подарени от колегата TARTY сега пак постъпих така със новата отводка и подарена майка от Матеев днеска ще отида да видя как е положението.Успех и дано се получат нещата
    Ще бъда благодарен да споделиш във времето, как се развиват и каква е разликата между мойте и на Матеев. Все пак неговите са породисти и не знам мойте кранти как ще се справят, но все пак ще стискам палци, Бялата Сакарка да не се окажат назад в състезанието :-) :-) :-) :-) .

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Ще бъда благодарен да споделиш във времето, как се развиват и каква е разликата между мойте и на Матеев. Все пак неговите са породисти и не знам мойте кранти как ще се справят, но все пак ще стискам палци, Бялата Сакарка да не се окажат назад в състезанието :-) :-) :-) :-) .
    На харизан кон, зъбите не се гледат!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Трите отводки са една до друга разбира се че ще пиша как се развиват отводките) най лесната работа е да щракна няколко снимки и да ги кача,подходждам към трите отводки по един и същ начин за да се развиват заедно.

Страница 340 от 683 ПърваПърва ... 240290330338339340341342350390440 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 32 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 32 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •