Значи аз,като най-голямия аджамия съм се изложил.......отворих голямия капак! Чудих се,защо са две капачета,а то.... Чел съм в интернет,как се прави,но това за капачетата не съм го срещал!
Значи аз,като най-голямия аджамия съм се изложил.......отворих голямия капак! Чудих се,защо са две капачета,а то.... Чел съм в интернет,как се прави,но това за капачетата не съм го срещал!
От това по добре казано няма ,толкова подробно обеснение и сигурно ще има които не са разбрали.Господ да е доволен от теб господин Матеев.
Малко повече информация и за феромоните на майката, защото това също е важно, и знанието му може да помогне на пчеларите да вземат правилни решения при различните видове пчеларски операции.
Та обсега на действие на тези феромони чрез предаване по въздушен път е сравнително малък - може би 10-15 максимум 20 сантиметра. Ако в кошера няма достатъчна конвекция (движение на въздуха), и майката я затворим в клетка в единия край, пчелите в другия край няма да я усещат и ще започнат да градят маточници. Такава е и ситуацията със затворената в кутийка майка. Обсега на нейните феромони е ограничен само в зоната, в която тя е поставена.
Вторият начин за разнасяне на феромоните на майката из целия кошер е посредством участието на самите пчели. Когато те я хранят или се отъркват в нея, те поемат част от феромоните и после ги носят в другия край на кошера. Същото се получава и когато майката е свободна и се разхожда по питите - тогава тя сама разнася феромоните си насам-натам и така успява да постигне по-голям обсег на тяхното действие.
В конкретния случай, със затворена в кутийка майка, няма кой друг да разнесе нейните феромони, освен самите пчели. Именно поради тази причина кутийката е направена с два сектора за храна, първия от които трябва да бъде отворен по-рано, за да може колкото се може повече пчели да влязат през него и после да излязат и да разнесат феромоните из целия кошер. Ако това не се случи, или ако се случи в малки мащаби или пък за кратко време, то тогава кошера ще е неподготвен за приемането на новата майка, и в далечните му краища все още ще могат да се намерят пчели, готови да убиват, ако я срещнат.
В идеалния случай ако всяка една пчела от кошера има предостатъчно време да помирише новите феромони на майката и да живее с тяхната миризма поне 1-2 денонощия, то спомена за старите феромони постепенно ще избледнее, агресията ще отслабне, и пчелната майка ще бъде приета безпроблемно. Това се прилага при малките нуклеуси - пчелите се заключват за 3 дена и пчелите искат или не, свикват с новите феромони. При големите семейства това е невъзможно. При тях половината от пчелите (летящите) по цял ден са извън кошера и нямат досег с феромоните. От време на време се прибират за кратко и пак излитат. През нощта стоят в кошера, но не и около младото пило, където е кутийката с майката. Всичките тези фактори водят до това, че някои от старите пчели ще бъдат неподготвени когато срещнат бъдещата, вече освободена майка, и това може да задейства тяхната агресия, особенно ако майката е стресирана и тича насам-натам по питите.
Ключовите думи тука са следните:
ФЕРОМОНИ - трябва да ги има и да са колкото се може по-силни. Тоест майката трябва да е качествена и оплодена.
РАЗНАСЯНЕ НА ФЕРОМОНИТЕ - това трябва да го направи някой друг, докато майката все още стои защитена в клетката. Правят го младите пчели, които по време на първия етап свободно влизат или излизат от кутийката.
АГРЕСИЯ - трябва максимално да се намали посредством хранене на пчелите и след това оставяне на семейството на спокойствие за няколко дена.
СТРЕС НА МАЙКАТА след освобождаването - не трябва да е стресирана. Ако е спокойна - движи се бавно и не предизвиква пристъпи на агресия във все още неподготвените пчели.
Та това е всичко, което може да се напише за стандартния метод за придаване на пчелни майки. Колкото до алтернативните методи - ами най-известния от тях се базира на уеднаквяване на миризмата на всички пчели. Целия кошер се умирисва с някаква силна миризма - ракия, чесън, етер, маточина или каквото там друго измисли пчеларя. Майката започва да мирише по същия начин, както миришат и всички останали пчели в кошера. Миризмата е силна и отмирисването е много бавен процес. Трае с дни и надделяването на миризмата на майката над чуждата миризма става постепенно с течение на времето. През това време тя се движи СПОКОЙНО из целия кошер и всяка една пчела има шанса постепенно да свикне с миризмата на новата майка.
Трябваше с майките да им пратите и инструкции.
Днес направих преглед на кошерете си за първи път от както ги зазимих и останових че в единият няма пило и пчелите са много малко, майката също на я видях.С тях се занимавам от две години и сега незнам какво да правя
Щом са малко,напушваш,отнасяш кошера настрани,поне 5 метра,изтръскваш пчелите и прибираш кошера.Пчелите ще налетят в съседните кошери.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))