Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 150

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето една статия от 2008 г., в която официално се казва, че местната порода пчели е КАРНИКА. При това информацията е от пчеларски учени. Цитирам:

Вчера на посещение в експерименталния пчелин в Дебелец беше екип на Института по животновъдни науки в Костинброд. Старши научните сътрудници д-р Цеко Иванов и д-р Петър Вачев посетиха кошерите, в които се извършват научните опити на института. За 80-те кошери, които се намират на 2 км от града, се грижи техният колега ст. н. сътрудник Пламен Христов. Това е един от четирите пчелина в България, в които се прави селекционна работа. Целта е в него да съхрани популацията на местната порода пчела „карника”, която е на изчезване. Тук са събрани най-добрите и силни пчелни семейства от източната част на Стара планина. Институтът в Костинброд ги е изкупувал в продължение на години, за да се съхрани чиста породата, която се среща не само в България, но и в съседните балкански страни. Пчелите се кръстосват във въздуха, местният порода се „замърсява” с вносни породи насекоми- кавказка, италианска и др. Тези чужди за страната ни породи се внасят нелегално у нас- пчела майка може да се пренесе в кибритена кутийка в джоба, посочи Цеко Иванов.

Ето цялата статия: http://sinor.bg/17006-Novi-vazmozhno...hestveni-majki

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ето една статия от 2008 г., в която официално се казва, че местната порода пчели е КАРНИКА. При това информацията е от пчеларски учени.....

Ето цялата статия: http://sinor.bg/17006-Novi-vazmozhno...hestveni-majki
    И двамата знаем, че това изказване е НЕВЯРНО!

Че местните български пчели са Карника, го твърди АВТОРА на статията, а ние можем само ДА ГАДАЕМ какво всъщност са казали и имали впредвид въпросните пчеларски учени.

Преди време един мой познат, след интервю за един вестник, изведнъж стана републикански шампион в три различни спорта (фитнес, волейбол и вдигане от лег), който си изкарва прехраната като жиголо и участник в платени видео секс чатове. Твърде си наясно за какво става въпрос, тъй че, МОЛЯ, без подвеждаща информация.

За пчелите в Судан например, учените ту ги класифицират като Apis mellifera yementica, ту като nubica, ту като sudaniensis. Понякога е въпрос на недостатъчно знания ( от автора), липса на достатъчно морфометрични данни като цяло ( "бели петна" в научното познание) или пък е умишлен и преднамерен ефект.

Мога да посочвам още много такива примери в класификацията на пчелите, но предпочитам да се спра конкретно на българския: - Веднъж пчелите открити в България ги класифицират като "гръцки" ( cecropia), друг път микс от cecropia-carnica, трети път пък - macedonica ( НО НИКЪДЕ НЕ Е НАПИСАНО, ЧЕ НА ТЕРИТОРИЯТА СЪЩЕСТВУВА САМО ЕДНА РАСА). Интересно е друго - две десетилетия преди проф. Рутнер, взетите проби подсказват, че българска местна пчела вече не съществува, идва Рутнер, взема няколко проби от равнината и намира нищо друго, освен чиста българска пчела/macedonica . ВЪОБЩЕ КОГА УЧЕНИТЕ СА БИЛИ НА ЕДНО МЕНИЕ ПО ДАДЕН ВЪПРОС???

И докато чакаме да се изясни въпроса за расовата принадлежност на българските пчели (не че има някакво значение), истината е следната - туземната (тоя път няма да кажа автохтонна) българска пчела е класифицирана от натуралистите със някои качества, които са в контрастна противоположност на оригиналната Карника.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Един мой приятел, през 2014 години ми каза, че моите пчели изобщо не приличат на неговите по външни белези. Неговите били жълти /той им казва италианки и ги гледа в северна България в ниското/, а моите били тъмни и с по-голямо тяло от неговите /карника с три светли пръстена, и се намират в западна България, нависоко/.
    През 2016 година ми каза, че разликата в цвета е същият както преди 2 години, но сега моите пчели са по-дребни от неговите.
    На мен също ми направи впечатление, че телата на моите пчели намаляха за две години.
    Та, за каква българска пчела говорим, при положение, че пчелите толкова бързо се променят, в рамките на 2 години.
    Според мен пчелите много бързо се променят и приспособяват към местните условия и пашата през годината.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Та, за каква българска пчела говорим....
    Имал съм жълтеникави, червеникави и кафеникави - виждал съм какви ли не из пчелините на други колеги. Та и аз не знам каква е тази нашата пчела, за която говорим, ала явно .... яко се "опрашват" - душички. :Д
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Бях обещал да кажа името на продавача на злополучната майка.Докато стигна да пиша, то дойде време да се купуват майки пак.Набързо и направо.Майката е купена от Котларски, в София. Рекламата: Майки "карника" от Полша. Не било майки от Полша, а дъщери на майка внесена от Полша.Парите като за истински.Нивото на пчеларските умения на производителя, надявам се да е по- голямо от умението да подготви майката за транспорт.(Август месец получих истински Карники с всички документи от Словения. Пътуваха пет дни и всички дойдоха живи и здрави. Без проблем бяха приети от семействата. Това само за сравнение на пчеларската култура и умения.)
    Сухи факти.
    Ако майката беше купена по изискванията на закона, а не на юнашко доверие сега нямаше да пиша, а просто отдавна да съм върнал "стоката" на продавача.Защо не се продават майките според изискванията на закона сами се досещате. Всеки сам да си прави сметката с какви майкопроизводители и търговци да контактува.
    Пазете се. И най-големите понякога стават за резил.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •