Не искам да отварям нова тема,а тази според автора и се е изчерпала да се закача със следният въпрос:
Как и къде вадите меда?
Защо питам-тази година за първи път вадя мед от 60 кошера.До сега бяха значително по-малко и се справях с двама помощници за един ден(от ранна утрин до късна доба -20 часа).Но тази година-два дни и половина.И понеже имам планове да се увеличавам до към 100-120 броя се питам-тутави ли сме или греша в технологията.
Как процедирам-пчелина и кошерите са в един парцел,работим с 24 рамкова центрофуга,кошерите са ЛР,разпечатваме с парен нож (ако са надградени),останалите с вилица. Разпечатваме във вана.Аз отварям кошерите,издухвам пчелите с духаща прахосмукачка и нося с два сандъка по 6 ЛР рамки.Въртим пълна 24 рамкова центрофуга,през това време разпечатват.След центрофугирането връщам празните пити и вземам пълните от новият кошер.
Но с тези темпове 100 кошера ще вадим мед 6 дни,а аз си ходя и на работа,та търся друг вариант.
До тук измислих всеки кошер да има резервен медови корпус със пити.Да вземам пълният и да слагам празен корпус на негово място и да си центруфугирам питите по-късно в къщи.
Вие как процедирате?Въпросът ми е към колегите с повече кошери.И има ли смисъл от разпечатваща машина?Вие за колко дни се справяте и колко хора?

Цитат