Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
Колко сделки има сключени на тази цена? Нали знаеш, че "бързата кучка слепи ги ражда". Питате за цена преди още меда да е в тенекиите, пазара още не е отворил, а купувачите се ослушват, защото и те не знаят какво ще им вземат и на каква цена. И когато ви тръсват една цена изсмукана от палците се палите и разбира се всички са виновни, без вас за ненавреме зададения въпрос. Със същия успех ще съм и аз, ако се изтърся в неделя на Женския пазар в 6 сутринта и попитам първия дошъл продавач, който още си подрежда сергията, колко струва домата и той ми изръси цена от 8лв.
Имайте малко търпение и изчакайте. Вижда се, че годината ще е слаба и малкото количество добит мед ще може да се продаде на дребно за цени между 8 и 10лв. За търговците на едро може и да не остане нищо и те сами да ви търсят и предлагат изгодни цени. Защото ако не купят нищо, нищо няма и да продадат и печалбата им ще е нула.
Нормално е всеки производител да се интересува от цената на продукцията си. Не само предварително, а дори е нормално това да се случва при зазимяването на семействата. Подготовката на прекупвачите е горе-долу същата като тази на пчеларите. Произвеждаме нещо, ама в последния момент се сещаме, че трябва и да го реализираме. Затова в сериозните фирми двете дейности са разделени. Един отговаря за производството, а друг за продажбите.

Рапица на 3.50 е 28% по-ниско спрямо миналата година.
Пазарната логика диктува, че:
Алармените системи за пчелни кошери трябва да са с 28% по-евтини. Аз ще си внеса от Китай, защото и меда идва от Китай. Или пък ще си внеса 700 тона алармени системи от Украйна.
Майките трябва да струва вместо 25лв - 18 лв.
Отводките вместо 120лв, трябва да струват 87 лв.
Кошерите вместо 90 лева, ще се продават по 65лв.

Това обаче няма да се случи, защото производителите на майки, отводки и кошери имат програми. Производителите на мед нямат доплащания!
Производителите обаче на майки и отводки, които не са по програмите какво правят? Какво правят производителите на непрограмни кошери, а там цената е толкова изпилена, че трябва да започнат да ги подаряват.

Пазара не работи така!