Цитат Първоначално публикувано от IVO 80 Виж публикацията
Бихте ли ми отговорили как да се ориентирам, маточниците от роево състояние или от самосмяна на колко дни са и кога ще е най-добре да ги придам/възможно най-рано/ без опасност да ги повредя. Тъй като имам малко семейства, а искам да ги увелича "ударно", смятам да докарам до роево състояние единият от кошерите след акацията и като видя, че са заложили маточници да ги разделя в сандъчета на по една пита за оплождане на майките, но при положение че има да речем 20 добри маточника, като оставя майката със старите пчели на една пита, мога да отделя не повече от девет пити/при десетак ДБ/, а искам да използвам и другите маточници и съм готов да разделя на пити и втори кошер. Питам защото ще мога да наблюдавам кошера през 5-7 дни най-малко и незнам кога да отделя тези маточници, които ще придавам на втория кошер!
Запечтаните маточници са от 8 до 16 дни. Опитното око може да разпознае младия -мек, бял слабо гравиран от стария към 16 ден- кафяв гравиран и изстънен отгоре, почти като хартия. Цитирам по памет Майкъл Буш.