От време на време преглеждам един пчеларски форум на сръбски. Там ми направи впечатление, че голяма част от пчеларите разполагат с поне една GSM везна. Редовно публикуват данни от показанията им и особено по време на акацията, пък и след това. Мисля, че такъв е необходим за всеки по-голям пчелин в БГ. Друг е въпроса за платежоспособността на българските и сръбските пчелари, както и изкупните цени тук и там. Относно консумацията на храна през зимните месеци поне аз в част от литературата съм срещал, че силните семейства консумират около 1 кг, а по-слабите повече. Авторите се аргументират с това, че по-слабите консумират повече поради това, че им е необходима повече енергия за поддържане на температурата в кълбото. Лично аз нямам някакви точни и категорични наблюдения, но определено въпреки това, че всички семейства ги третирам по един и същи начин от последното вадене на меда, през пролетта разполагат с различно количество храна, като количеството на пчелите в семейството не е единствен фактор за това.