Цитат Първоначално публикувано от ciko Виж публикацията
Нещо не ми излиза сметката. Отпуснати 4 431 526.00 лв. За получаване по мерките:
Мярка А 350 000.00 лв
Мярка Б 2 200 000.00 лв
Мярка В 55 000. 00 лв
Мярка Г 1 486 526.00 лв
Мярка Д 300 000.00 лв
Общо 4 391 526.00 лв.
Разликата е 40 000.00 лв. Кой ли ги ОТКРАДНА?
Никой не ги е откраднал. Различните мерки имат различна популярност. По някои има 150-200% кандидати, а по други - недостатъчно кандидати. Например за тази година има едни 300 000 лева излишни (никой не ги е поиикал), и до няколко дена работната група ще се свиква, за да гласува към коя мярка да ги прехвърли. Аз ще съм в нея, така че можете да давате предложения.

Основния проблем по пчеларските програми са самите пчелари - сключват договор с ДФЗ, а после не си изпълняват задълженията да закупят това, за което са сключили договор. ДФЗ го научава това чак в края на Август, но тогава вече е късно да се прехвърлят средства от една мярка към друга. И в резултат на това се получава така, че остава неусвоен бюджет (заради пчелари със сключен договор), а в същото време други пчелари не могат да получат пари, въпреки че силно са го желали това.

Днес бяхме в София на поредното заседание на работната група по пчеларските програми за 2017-1019г. и един от сериозните проблеми, които обсъждахме, беше именно това - как да накараме пчеларите, сключили договор с ДФЗ, наистина да си изпълнят задълженията по този договор. Тоест наистина да купят каквото са заявили и така да получат помощите, които им се полагат. Именно такива несериозни пчелари провалят пчеларските програми. Сключват договор, а не го изпълняват. И после Евросъюза ни намалява общия бюджет, защото имаме неизпълнение на съществуващия.

Колкото и невероятно да звучи, ДФЗ наистина иска да раздаде всичките пари по програмата. Това обаче не се случва по причина НЕСЕРИОЗНИ ПЧЕЛАРИ, а не по причина ДФЗ.