
Първоначално публикувано от
Дамян Дамянов
......
Какво прави сухата захар добър вариант(според мен):
- Няма излишна влага
- Влагата от изядения мед се изпарява през отворите на хранилката. Задължително трябва да има отвори и количеството вода излязло през тях е значително(говорим за литри). Капаците трябва да позволяват на тази вода да излиза от кошера.
- Няма излишно отваряне на кошери при минусови температури. Баба меца(пчеларя) да си намери друга работа, ако му е скучно. До Март-Април е абсолютно безсмислено да се ровят рамки. Само се следи дали има суха захар в хранилката.
- Ако запасите по питите свършат, сухата захар спасява положението и НИКОГА семейството няма да остави майката да умре.
- Хранилката не я помирисват ако има приток на нектар и прашец от природата. Налага се да я почистя от сухата захар и да налея сироп. Говорим за топло време, цъфтеж и т.н...
- Имаме ранно пролетно подхранване и то без риск да сложим вода в кошера и после да застудее или да закъснеем с подхранването.
- Я...то вече станало пролет и пчелите зимували успешно...
Пчели в клетка, хранени само с въглехидрати:
ЗАХАР(неинвертирана, сукроза, захароза) живеят най-дълго - 56.3 дни.
Хранени с мед - 31.3 дни.
Хранени с HFCS(високо-фруктозен сироп от царевица) - 37,7 дни
(Barker and Lehner, 1978)
Всеки си има глава и да си я блъска където поиска...