Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
А колкото до прекупвачите -основните ''играчи'' преработватели с едно вдигане на телефон се договарят.
Kазват примерно ще се купува на 5лв. +- 20-30 ст.
A за хилядите пчелари, такава договорка и координация е трудна да не кажа и невъзможна и как да е възможна като бай Иван от Горно Нанадолнище има 12 кошера и на 4 лв да го даде му е файда, а бай Драган има 20 кошера и си работи, някъде другаде кошерите му са дет се вика страничен доход(колкото толкова) и той ще го даде на 4,50.
Бай Петър има 100 кошера ама обаче я окъсал лятото похарчил пари за основи ,рамки, сироп и т.н. и той е готов на 4,80-5лв да го даде!
Примери много и КАРТЕЛ между пчеларите е 'кауза пердута'
Е, аз като имам добри доходи аджеба защо се блъскам тук да ви карам да не си продавате меда и искам достойна цена? Ами защото уважавам себе си и труда си. Ще ви дам и един пример. В Южна Корея когато търговците изкупят мед от даден производител му дават 9 долара на кг., а след като реализират меда му дават още 6 долара на кг.. Или общо 15 долара за килограм. Мед произведен без рамка се продава за 30 долара килограма. Корея не се намира кой знае къде. Тя се намира в нашия пояс и климата и е като нашия. Значи и флората ще е еднаква, а и меда до някъде. С какво аз съм по различен от корейците, че да ми дават тези мижави пари за труда ми? Икономика? Не. Това е кой, кога и как да прекара другия. Тоест нас.