Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
То хубаво на теория ама на практика пробвал ли си го. Защото при мен не се получава от 4-5 опита едно и също. Значи правя рамки с половин ширина и им слагам на гърба плака от край до край по периферията на рамката. За плаката залепям основа. После долепям двете полурамки гръб с гръб (плака към плака) и се получава една рамка с две плаки посредата и две основи от двете страни.
Резултата: Винаги основите се изгризват по около 2-3 см по краищата, щото плаката се показва. Релефа на основите се заглажда и се правят идиотски килийки все едно съм ги правил аз а не пчела.
Пробвах и с единична рамка пак същото.
Досега предположенията са, разликата в температурата на восъка и плаката и от поста на мухозол ми идва наум, че може и да е от едностранната плътна преграда.
Като виждам, че пчелите тотално се объркват в размера и отстоянието на килийките съм склонен да мисля, че ако няма възможност за изграждане на килийки на огледалната страна нещо им се губи в ориентацията.
Живот и здраве догодина пак ще се пробва с други начини.
Примерите които дадох не съм си ги измислил, но това което искаш бих ти го направил на моя пчелин, но ти няма да имаш ефекта. Но опитай както ти казах - с фазер или дъска. Ще видиш, че съм бил прав.