Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
Колега, само не ми е ясно защо толкова упорито се опитваш да накараш пчелите да си наредят къщата по твой вкус, а не както те са решили ?

Излишно си усложняваш живота и после обвиняваш ЛР системата. Ако медът на разстояние 10-15 сантиметра по вертикал им е далече и трудно достъпен, то няма кой мед в кошера да им е по лесен за достъп. Та крайните пити на дадана по-лесно ли ще ги достигат в студени дни?

Пчелите знаят, че ще има и студени и топли дни и повярвай ми в топлите си пренасят достатъчно мед където трябва, както си пренасят и питката която им слагаме над рамките.

Не мисля, че разместване на рамки през ноември, ще е по-малко вредно от това да оставиш нещата както пчелите са ги нагласили.
Да но има и други условности:Фактора "Мъртва зона" тогава кълбото не се е захванало още в горния корпус и се случи продължително застудяване.Някой майки не спират толкова рано да снасят и продължават почти без прекъсване а при това положение също може да не се захванат в горния корпус с хранителни запаси,защото пчелите пилото си не изостават. Ако се позамисля още .ще изтъкна и други фактори но времето напредна и закъснявам за работа .Според мен верния вариант е рутиране на корпусите и разпечатване на рамките по етапно като според мен тая операция трябва на тоя етап от подготовката за зимата вече да стартирана.Успех на колегата Rosty_sz.