Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Здравейте,
С такъв математически модел в програмите ПЧЕЛА 1 и 2 успяват да прогнозират роенето и въобще състоянието на семеството 1 месец напред (след последния преглед). Това е много интригуващо и много ми се иска да знам какъв е Модела (каква е математиката) на това прогнозиране. Някой знае ли нещо по въпроса?
Модел няма. Тези програми сигурно ги е правил някой професор, който цял живот е на хранилка в руския БАН и който всъщност не е произвел стока и за 5 лв. В България такива съм виждал много. Как ще направиш математически модел на отворена система в която има толкова много неизвестни, които никога не знаеш дали ще настъпят и в каква степен. За да прогнозираш роенето трябва да заложиш всички фактори отключващи този инстинкт.

Освен жизнения цикъл на пчелите и обема на кошера ( май само това е ясно),трябва да заложиш прогноза за времето един месец напред ( няма толкова точни прогнози), генетичните заложби на кошера за роене (няма как да ги калкулираш), загубата на летящи пчели (отравяне, ято пчелояди или други вредители), загуба на пило (измръзване, болест), приток на нектар (това също зависи от времето, но има и други фактори) сигурни има и други но не се сещам.