Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
И такааа ..........
Част от майкопроизводителите имат по пчелините си НОЗЕМА ЦЕРАНЕ, както и 2-3 много опасни вируси, но всичко това СЕ ПАЗИ В ТАЙНА. Нещо повече - тези майкопроизводители се знаят помежду си кои са, но вместо да се оттеглят от бизнеса докато се излекуват, те УМИШЛЕНО ПРОДАВАТ ЗАРАЗЕНИ МАЙКИ И ОТВОДКИ. Това си е направо ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - да знаеш че си болен и въпреки това УМИШЛЕНО ДА ЗАРАЗЯВАШ СВОИТЕ КЛИЕНТИ. И на тези клиенти им се заразяват целите пчелини и след това те имат 30, 50 или дори 100% СМЪРТНОСТ !!! И тези клиенти фалират и си провалят бизнеса, семейството и целия живот. Някои от тези клиенти дори се самоубиват (знаете за случая). И сега вече имаме доказателства, че всичко това се прави УМИШЛЕНО от майкопроизводители с болна психика и престъпни помисли!!! Чак не мога да повярвам що за изроди могат да го направят това ...........

....
Ами всичо това е пряка последица от чл. 18 в пчеларкия закон. Аз защо толкова се опитвам да го набивам в главите на пчеларите ( безуспешно) че трябва нещата да се случват по друг начин. Липсата на ветеринарен контрол ( или по-скоро пълния му хаос) е изгоден и за от двете страни на бариерата - и лицензираните горе-долу правят каквото си искат, а пък нелицензираните - те пък съвсем. И точно по тази причина към момента няма кой да се вслушва. То в цялата "държава" е хаос, даже имам чуството че на българина докато не му е мръсно, разхвърляно и мърляво като във кочина, сякаш не му е уютно мама му стара.

Липсата на ветеринарен контрол (става въпрос за контрол върху търговията, не за пчелари проверители!) не е болка за умиране, но както неведнъж съм казвал, по този начин епизоотичните заболявания са по-чести (като цикличност) и със по-голяма сила. Което пък от своя страна като цяло превръща отглеждането на пчели по-малко печелившо.

ето едно друго иследване за патогенния товар на пчелите на голяма част от страните от ЕС, включително и България
http://www.ibra.org.uk/articles/The-...-and-pathogens