Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
Към Зуница.
Вчера ме посъветва да не ползвам дъно като на Матич. Сега се сещам, че в книжката която имам (на Котларски) не е описано какво дъно използва, а само технологията му на работа с 2 майки. Някаква насока от къде мога да почерпя повече информация за методите му на работа и оборудването му. Иначе аз мисля да си ползвам моите дъна. Стандартни плитки дъна които са с 1/4 мрежа по цялата ширина зад прелката. А също мисля да работя с едномайчини, поне за сега.
В книжката му е нарисувано обикновено дъно.Такова и направих и се наложи за зимата да слагам друго с мрежести отвори.Сега имам по две дъна на кошер.Помисли си за някаква наставка за хранилка , питка,разделяне на корпуси и промяна посоката на горния вход.Това, ако решиш да пробваш двумайчино или нещо различно.Имам 4 см. наставки с отвори, но са нисички.Един корпус се дели на четири такива .Та по икономико-технологични съображения излязоха такива.
Аз също не ползвам технологията на Матич , защото нямам неговите паши.При една планинско ливадна Матич е неприложим.Поне аз не можах да докарам нещата до неговите.Четири корпуса са ми напълно достатъчни.А тая година както върви и три ще стигнат.
Не съм търсил нещо специално за методите на Матич. Стига ми това , че пашата е различна по време, продължителност и количество.Каквито и технологии да измислим ние хората пашата е определящата.