Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
Дайте да видим какви са тези начини за определяне на живия акар в кошера, защото аз от няколко формули на база свободно падащия акар друго не знам.
До момента аз съм си измислил два метода, като втория от тях е чисто теоретичен и аз смятам само да споделя идеята, а после във форума да направим мозъчен щурм и да я доразвием в работещ прототип.

Първата и по-лесната идея е да се използва някакво силно средство за третиране, за което предварително да знаем, че ВИНАГИ ИМА почти 100%-ова успеваемост. Например БАЙВАРОЛ или ЧЕКМАЙТ. Третирам например целия пчелин с оксалова киселина и след това контролно третирам един или два кошера с БАЙВАРОЛ. Измервам колко акари са паднали от Байварола и това ще бъдат точно акарите, които НЕ ГИ Е УБИЛА ОКСАЛОВАТА КИСЕЛИНА. По този начин грубо преценявам каква е била ефективноста на третиране с оксалова киселина и дали моите акари вече не са резистентни към нея.

Втората теоретична идея е да направя истинско измерване на живите акари. За тази цел измислям някаква кутийка, която да бъде капан за живи млади пчели. Обема на тази кутийка (капан) е така изчислен, щото в нея да се побират например около 100 пчели или да кажем 200, за по-голяма точност. Кутийката (капана) се слага в кошера, някаква храна привлича вътре тези 100 или 200 пчели, и след това кутийката се вади и се преброяват акарите по пчелите. Ако може това да стане без тези пчели да се убиват ще е добре, но в краен случай съм готов и да ги убия, за да стане преброяването бързо и лесно. 100 или 200 пчели са нищо за един кошер с 50-60 хиляди пчели. Майката ще снесе толкова яйца само за 2-3 часа.

Въпросът е как да усъвършенствуваме тази идея, щото набирането на пчелите в капана да отнема само секунди време. Същото важи и за последващото преброяване - то също трябва да става за секунди. Общо по цялата операция с едно измерване съм склонен да жертвам максимум 1 минута, за да имам шанса в рамките на един ден да проверя стотици кошери.

Например по убиването на акарите може да се използва горещ въздух с температура около 48-50 градуса. Пъхам кутийката с живите пчели в някаква по-голяма кутия, обдухвам ги интензивно с горещ въздух, акарите падат на дъното и готово. Пчелите остават живи и ги пускам на свобода. Въпросът е дали това ще може да се направи за около 1 минута време (обдухването и умирането на акарите). В краен случай мога и да убия пчелите с много горещ въздух, за да стане бързо. Важното е после след стръскване на кутийката акарите да изпадат от дупките, а пчелите да останат вътре.

Целта е една и съща кутийка-капан да се използва многократно в много кошери. Глупаво е да правя 2000 кутийки (по една на кошер). Ако обаче кутийката е за многократна употреба, тогава трябва да се измисли и бързо средство за дезинфекция. Например за няколко секунди да я обдухам с въздух с температура 300-400 градуса.