Съгласен съм с теб, но в първото изречение не си съвсем точен. От четирите вида зърно овесът е с най-ниска хранителна енергия, но има висок % лесноусвояеми протеини, което го прави почти перфектна храна за млади животни. Може би затова през 50те години овесът е избран за нещо като еталон - 1кг овес-1 кръмна единица. Царевицата е с висока енергия /мисля че беше някъде около 1,3 КЕ/, но на зайците им липсва някакъв ензим и не могат да я усвояват напълно. Затова дажбите концентриран фураж ги правят с 20-25% царевица, толкова и пшеница, като царевицата даже препоръчват едросмляна с кочаните. Овесът може да е 100% в концентрата, ечемика над 50%, долу горе към тия пропорции се придържам и 10% кюспе за аромат. За жалост от по-миналата година в наше село никой не се занимава с овес, но пък ечемик имаме хубав. Имал съм и периоди да ги карам само на ечемик или само царевица, добре че е люцерната да оправя всичко. Абе искат си разнообразна и балансирана храна и да не им се сменя рязко менюто, това е. Па ако човек има време и условия спокойно може да наблегне на листно-клонков фураж и рязко да намали зърното /и себестойността/, то това е една от хубавите страни на зайовците.