Здравейте,
Начинаещ съм
Баща ми гледаше навремето пчели, но след зверско нажилване (над 100 пчели), Слава-богу, едва оживя, но спря с пчелите - това беше преди около 30 г. Сега реших аз да се захвана с този "занаят" та да ми предаде малко от опита си
Тази година (почнахме преди 2 г. - тази е 3-та) за първи път извадихме мед - това беше около 20-ти Юли. При преглед на магазините миналата седмица с радост видяхме че ВСИЧКО Е ПЪЛНО и вчера пак "наточени" тръгваме да вадим мед. Само че ....... меда беше захаросан в килийките и почти нищо не излизаше ...... Опитахме се да нагреем меда (на слънце) та дано да "излезе" - това което постигнахме бе да размекнем восъка (но не и меда) та накрая съсипахме и магазинните пити ......
Баща ми каза че никога преди не му се е случвало да има захаросан с килийките мед - Та въпросите са ми:
1. На какво би могло да се дължи това? При положение че преди 20-25 дни сме изкарали "стария" магазинен мед - това което са събрали след това толкова бързо да се захароса?
2. Какво се прави в случай като нашия - т.е. как се центрофугира такъв мед?
Ако може да е от полза - Пчелите (4 кошера) се намират в Родопите на 1000 м. надморска височина
Всякакви съвети и препоръки ще са ми добре дошли
Благодаря предварително!