Ние гледаме домати от 40 години, не професионално, но за нас си, мога да ти дам някои основни неща, които да помогнат. Иначе слънчогледовия мед и при мен захароса почти вече. За доматите особено ако си на топли и сушави места си трябва поливане и най-важното защита от слънце. Нямаш ли мрежа или оранжерия, нещата са трудни. Освен това трябва да се пръска, това е положението. В момента така е за всичко. Особено като местните устойчиви сортове са изместени и премесени от доста време. Освен това и климата постоянно се мени и става доста неблагоприятен.
При нас около Плевен тази година гроздето не може да наедрее, доматите горе долу са добре, краставиците не са добре, чушките са дребни и така ..... суша и жега, както и да го мъчиш не става, а пък заболяванията си стоят ...

ПС. - аз никога не съм имал проблеми с ръчната центрофуга. В началото въртя бавно, после завъртам питите, пак въртя бавно. И вече повторно засилвам оборотите, когато питите са по-леки.

П.С - щях да забравя, доматите които сме ги сеяли по-рано са добре, хората които са го правили по-късно нямат нищо. По-тази причина и ние няма да ядем домати и септември както други години.

Слънчогледа е още по-зле, където е сят по-късно нищо не е станало. Тези които го направиха навреме имат горе-долу.