Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
Виж сега, за теб няма, за мен всяка информация е добре дошла. Както ти казах аз съм пчелар по неволя. 2017-та един рояк се заселил и така почнах. По - въпросите

П.П.Разбра ли онзи ден защо Демари слага майката в долния а Кашковский в горния корпус?

Не защото никога не съм имал досега силни семейства и тази тема ми е още сравнително далечна.

П.П.Или защо наще пчелари дават напролет захарен сироп за стимулиране а сибирските пчелари го им за връх на глупостта и дебилщината?

Аз не давам захарен сироп, само преди акацията за малко дни, когато нямат достатъчно мед и не могат да летят заради лошо време. Преди това разпечатвам за стимулация. Те винаги имат мед.

П.П.Или защо едни пчелари увиват зимат пчелите с вскакви щуротии да им е топло а други ги оставят на отворено дъно на 100%?

Моите кошери са стари, дето съм ги наследил, нямам мрежесто дъно. Но не слагам затоплящи материали. Както е сандъка така зимуват, отгоре са с табли или таванки. това е

П.П.Или защо едни пчелари се борят с роенето като с мечка стръвница а други ги оставят да се роят?

Роенето още не съм го разгадал, имам идеите вече, но аз не произвеждам и не купувам майки.

П.П.Или защо едни ползват свищеви майки а други роеви а трети пренасят личинки?

При мен майките са Роеви или от самосмяна. За първа година правя отводка с евентуално свищева и утре ще видя какво е положението.

П.П.Или защо едни пръскат пчелите през седмица с ОК по няколко пъти годишно а други само веднъж в годината?

До последната година не бях накапвал ОК, докато не направих тест септември и не видях че има акар. Затова сложих веднъж ноември.

П.П.Или защо едни ползват строителни рамки а други не?

За строителните рамки го пише в литературата. Лично, единственото нещо за което бих ползвал строителна рамка , е за да хвана малко акар, но ми е съмнително. Аргументите по тази тема съм ги чел и другите.

За 5 години аз не съм загубил нито едно семейство, затова питах как да правя така че да не се увеличават, ако може. Защото всяка година стават повече

П.С - излъгах, всъщност си загубих най-първото семейсто, защото то накрая остана със съвсем малко след медосбора, майката беше стара. Аз не знаех какво става и така го оставих и на другата година като го отворих нямаше нито една пчела.в

Но отговора е че на повечето въпроси не им знам отговора. ...

Ако не искаш да се увеличават има няколко варианта.Правиш отводка и после обединяваш. Има и друг вариант правиш отводка постепенно я засилваш от основния ако новата майка ти харесва след това трепеш старата майка на стария кошер , като пронесе новата майка на стария кошер пак я трепеш и така до есента после обираш меда де е в кошера и го правиш каквото искаш а останките от пчелите ги поразпределяш ама е рисково за майките.Има и вариант влиза в роево трепеш майката оставяш два хубави не затворени маточника след това отиваш сматяш дните да не се излюпи някоя майка и махаш всички новоиградени маточници и оставяш само един. Ако имаш само един маточник и няма яйца няма да излети майката затова някой пчелари режат едно крило на старата майка излита пада и роя се връща и правят да има само един маточник.Друг вариант е със снеглерова дъска много удачен правиш отводка и налиташ пчелите къде ти е кеф ма мен не ме кефи рядко ходя при пчелите и се работи малко трудно.Вероятно като се замисли човек ще се сети и за други начини но в основата седи новосъздаване на семейства и бракуване на семейства да има някакъв подбор. Ако правиш свищеви майки кошера трябва да е силен иначе си е игра на тото. Та Кашковскии твърди че ако 4-5години правиш така наречената племенна работа и селекция оставаш с високопродуктивни семейства де баш не ти се роят освен при губи решки разбирасе генетиците едва ли ще са съгласни с тая теза ма карай