Цитат Първоначално публикувано от varom Виж публикацията
Кога пчелите си сменят майката без пчеларя? -Ами когато си решат,по някакви си техни критерии.. На нас майката вече не ни харесва ,ама те си я държат.Даваш им млада (купена ) а те я сменят.Случвало се е ,като давам пити със запечатано пило,постепенно по една ,това семейство да си направи самосмяна.Дали ,че вече пчелите подготвят повече килийки а майката не може да им смогне и това ги ядосва ? Незнам! Осакатяването явно не е все тая за майката (иначе може да и отрежем и главата)но пчелите усещат нейният проблеми и след първоначалното увеличаване на снасянето (според книгите) може би след това критериите им за яйцеснасяне вече да са по големи от това което им предлага майката и те я сменят.Ама дали е така? Те си знаят.А може и някой друг.

Аз твърдо мога да твърдя,че пчеларя може може да предизвика самосмяна без да е касапин.Казваш,че пчелите я сменят след подаване на пило.Според мен това се случва защото пчелите не са нейни.Може би си забелязъл,че след като пронесе майката някой залагат веднага матучници.Според мен това са спасителни,а не самосменни и го правят заради възрастовия баланс.../това наистина последното мога да съм в грешка още не съм го разчел/