Здравей, аз също съм начинаещ с 2 години практика..та какво мога да те посъветвам аз с малкото си опит...
Аз стартирах с 2 броя ДБ 12 рамкови (такива имаше и такива взех) с нормални семейства готови за работа. Купуването и местенето стана когато цъфна джанката или да кажем средата на март.
Ако купуваш от познат който не би те измамил ОК. Ако купуваш от непознат задължително с твой наставник пчелар, да направи преглед поне отогре отгоре, количество пчели, количество пило горе долу.
Та системата...чети кой какво споделя за различните системи, има много изписано във форума, като четеш известно време из темите ще ти стане ясно кои са хората които могат да бъдат послушани за дадено нещо и ще си направиш сметката какво ти трябва на теб. Помислено в бъдеще ако имаш 30 ДБ да ги отвориш, да прегледаш, да направиш нещо по тях, отводки и други операции...отиде бая време и жила.
Има много видеа в Ютуб, също полезни пак от хора които говорят смислени неща и са с доста опит в пчеларството.
На мен лично много ми допада "Хибридния тип система" ( ЛР корпус за плодник и ДБ магазини), но с тези ДБ така съм се увъртял, че много трудно ще премина изцяло на тази система. Има пчелар в моя град който действа с тази система, все неможе да се засечем да ми каже нещо подробно как е в нашия район. Имам и приятел с Фарар...човека е много доволен, но той е на подвижно и там добивите скачат до небето. За стационар Фарар, може да споделя ако го навия да ми даде една отводка... :D
Миналата година комшията ми подари неговите 2 кошера ЛР, работили изцяло на корпуси...ей много тежи това нещо...та аз си викам: Е сега вече ставате хибридни :D и ти да видиш, както съм в града, на слънчогледа въпреки че ги оставих на 2 корпуса взех 3 магазина мед, а ДБ по 2 магазина. Уау.

Цитат