Цитат Първоначално публикувано от zx7r Виж публикацията
И аз така - ползвам само червен маркер, такъв имам.
Обаче, ако се водиш само от това, как работи майката, си е донякъде руска рулетка. Давам пресен пример от миналата седмица. Отваряме кошер на приятел - ДБ с 3 магазина. Вадя средната пита на третия магазин и виждам яйца, обръщам я и виждам майката, сама, на цялата пита я имаше 3-4 пчели, я не. Втория магазин - пило на средните 5 пити. Първи магазин - пило навсякъде, без крайните, омешано с нектар и мед. Плодникът - 8 рамки пило и тук припаднах, защото отново видях на две пити еднодневни яйца. Значи, тази майка в рамките на ден вършее от плодника до третия магазин! Майката е от 2017! Силно впечатлен предложих да отделим майката в сборна отводка, с което си гарантирах поне един маточник. Отказа ми се. Той кошера бил от сой, дето сам си сменял майката. Смених стратегията и подхвърлих, че такива майки рядко иззимуват. Отговорът беше, че ако това се случи, значи този кошер не заслужава да живее. Та ето на това му казвам да си си насмогнал на масрафа, но има чар в това масонско мислене без да имаш 5 лева в джоба
И как си обясняваш толкова много пило от една майка? Лекторите препоръчват едно магазинче за пило, даже 8 магазинни рамки и стигали, защото имало над 2000 килийки, а майките не можели да снасят повече, но ти ги оборваш с този пост, та даже ако сметнеш всичкото пило излиза към 15 ДБ рамки, а това означава даже, че закопаваш трето поколение пчеларите с много съмочуствие на три метра под земята хахаха. Как за цели три поколения не са разбрали, че ДБ на един плодник та бил той и 12 рамков е тесен за една майка да си покаже възможностите, защо после им се рояли пчелите хахахха. Можеш ли да предположиш, защо си прави винаги самосмяна семейството?