Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
Имам няколко въпроса към колегите, които са почиствали използвани рамки в сода каустик.
Колко процентова разтвор ползвате или ако не ви се смята колко сода слагате на колко вода?
Разтвора горещ ли трябва да е или врящ?
Колко време трябва да престои рамката в разтвора?
Необходима ли е друга процедура освен изплакване след изваждането?
Заслужава ли си въобще цялата процедура?

До миналата година изхвърлях ползваните рамки. Миналата година спрях да хвърлям, че станаха много и ми досвидя, но после обтелването където се налага и изпъването на теловете беше отврат. Тази година пак имам няколко стотин рамки минали през топилката и се чудя как да подходя.
Аз веднъж съм минавал през тоя филм със сода каустик, защото се сдобих с коварна болест по пчелите. Използвах 3% разтвор на сода каустик и вода. Потапях рамките в горещия разтвор (съда е в/у газовия котлон), след което изплаквам обилно, но въпреки това рамките побеляват. Проблем създава и прополиса и восъка, който образува пяна на повърхността след ентата рамка и при изваждането, остават по нея. Така ги оставих да презимуват на открито. Дъжда и снега съпроводен със студа, им повлияха перфектно - изчисти се всичко. Обгарял съм ги и с газовата горелка, там проблема е, че почерняват и е добре да се оставят на открито зимъска, поради същата причина. Напоследък не правя допълнителни манипулации по рамките. Изваждам ги от топилкита, оставям ги на открито и после пристягам телта, където е необходимо поставям нова, както и някоя друга скоба с такера и отново в кошера.