Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Точно в момента действията на изкупвачите са от пазарни по пазарни. Те си гледат личния интерес и си правят личните сметки. И определено ги правят много по-добре от пчеларите. И ще са най-големите глупаци, ако решат да се самоубиват в името на пчеларите. Но тъй като най-вероятнно те не са глупаци, най-вероятно ще предприемат следните ПАЗАРНИ ДЕЙСТВИЯ:
1. Пускане на персонала в неплатен отпуск и временно замразяване на изкупуването до изясняване на ситуацията.
2. Търсене на други алтернативи за осигуряване на заетост на персонала. Например други продукти за изкупуване/преработка.
3. Стягане на коланите по всички направления (минимизация на разходите, уволняване на част от персонала и т.н.).
4. Намаляване на изкупната цена. Това ще намали и изкупените обеми мед, но нали персонала вече е драстично редуциран, така че всичко се връзва.
5. Търсене на алтернативи за продажба на бизнеса, въпреки факта, че в момента цената му се е сринала почти до кота нула.
6. Ако в сметките трябва да се включи и банков кредит, действията по горните точки ще са още по-жестоки и по-драстични.
7. Пчеларите ....... ами съдбата на пчеларите не влиза в тази сметка. Нека да си се оправят самички кой както може.

И всичко това са си съвсем пазарни методи. Аз бих направил същото, ако бях изкупвач. Важното е да разберете, че пчеларите ги няма в тази сметка. Те не са 9-тата дупка на кавала. За тях въобще няма предвидена никаква дупка. Те са интересни на изкупвачите САМО АКО БИЗНЕСА ПРОЦЪФТЯВА. Само тогава може да се говори за някакви взаимоотношения и за някаква справедливост в тези взаимоотношения. В условия на криза обаче всеки се спасява поединично и справедливоста остава на заден план. Всъщност въобще я няма ........
Тъй. Чудесно го описа. И до къде ще доведе това?
1. Много хора ще се откажат от пчелите.
2. Много от тези които не се откажат, че започнат да измислят всевъзможни тарикатлъци тип "инвертен мед".
3. Качеството хептен ще падне, Германия ще ни отреже, а и субсидиите ще спрат.
4. Още повече хора ще се откажат и ще започнат да продават пчелини.
5. Пазара на отводки ще се срине.
6. Ще са останали 1-2 прекупвачи които ще купуват за жълти стотинки и ще продават за бели стотинки.

Та въпросът ми към теб е ти какво ще направиш в това положение? Имам предвид с пчеларския бизнес?