Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4956

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ....Искат монофлорни акация и липа ама свалят и техните цени въпреки, че за тях има пазар. Апитрейд дори си призна открито, че търговия с акация няма поради липса на такава от доста време, но си сваля цената защото така са решили. Е къде е пазарния принцип в определянето на цената.
    Точно в момента действията на изкупвачите са от пазарни по пазарни. Те си гледат личния интерес и си правят личните сметки. И определено ги правят много по-добре от пчеларите. И ще са най-големите глупаци, ако решат да се самоубиват в името на пчеларите. Но тъй като най-вероятнно те не са глупаци, най-вероятно ще предприемат следните ПАЗАРНИ ДЕЙСТВИЯ:
    1. Пускане на персонала в неплатен отпуск и временно замразяване на изкупуването до изясняване на ситуацията.
    2. Търсене на други алтернативи за осигуряване на заетост на персонала. Например други продукти за изкупуване/преработка.
    3. Стягане на коланите по всички направления (минимизация на разходите, уволняване на част от персонала и т.н.).
    4. Намаляване на изкупната цена. Това ще намали и изкупените обеми мед, но нали персонала вече е драстично редуциран, така че всичко се връзва.
    5. Търсене на алтернативи за продажба на бизнеса, въпреки факта, че в момента цената му се е сринала почти до кота нула.
    6. Ако в сметките трябва да се включи и банков кредит, действията по горните точки ще са още по-жестоки и по-драстични.
    7. Пчеларите ....... ами съдбата на пчеларите не влиза в тази сметка. Нека да си се оправят самички кой както може.

И всичко това са си съвсем пазарни методи. Аз бих направил същото, ако бях изкупвач. Важното е да разберете, че пчеларите ги няма в тази сметка. Те не са 9-тата дупка на кавала. За тях въобще няма предвидена никаква дупка. Те са интересни на изкупвачите САМО АКО БИЗНЕСА ПРОЦЪФТЯВА. Само тогава може да се говори за някакви взаимоотношения и за някаква справедливост в тези взаимоотношения. В условия на криза обаче всеки се спасява поединично и справедливоста остава на заден план. Всъщност въобще я няма ........

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Точно в момента действията на изкупвачите са от пазарни по пазарни. Те си гледат личния интерес и си правят личните сметки. И определено ги правят много по-добре от пчеларите. И ще са най-големите глупаци, ако решат да се самоубиват в името на пчеларите. Но тъй като най-вероятнно те не са глупаци, най-вероятно ще предприемат следните ПАЗАРНИ ДЕЙСТВИЯ:
    1. Пускане на персонала в неплатен отпуск и временно замразяване на изкупуването до изясняване на ситуацията.
    2. Търсене на други алтернативи за осигуряване на заетост на персонала. Например други продукти за изкупуване/преработка.
    3. Стягане на коланите по всички направления (минимизация на разходите, уволняване на част от персонала и т.н.).
    4. Намаляване на изкупната цена. Това ще намали и изкупените обеми мед, но нали персонала вече е драстично редуциран, така че всичко се връзва.
    5. Търсене на алтернативи за продажба на бизнеса, въпреки факта, че в момента цената му се е сринала почти до кота нула.
    6. Ако в сметките трябва да се включи и банков кредит, действията по горните точки ще са още по-жестоки и по-драстични.
    7. Пчеларите ....... ами съдбата на пчеларите не влиза в тази сметка. Нека да си се оправят самички кой както може.

И всичко това са си съвсем пазарни методи. Аз бих направил същото, ако бях изкупвач. Важното е да разберете, че пчеларите ги няма в тази сметка. Те не са 9-тата дупка на кавала. За тях въобще няма предвидена никаква дупка. Те са интересни на изкупвачите САМО АКО БИЗНЕСА ПРОЦЪФТЯВА. Само тогава може да се говори за някакви взаимоотношения и за някаква справедливост в тези взаимоотношения. В условия на криза обаче всеки се спасява поединично и справедливоста остава на заден план. Всъщност въобще я няма ........
    Тъй. Чудесно го описа. И до къде ще доведе това?
    1. Много хора ще се откажат от пчелите.
    2. Много от тези които не се откажат, че започнат да измислят всевъзможни тарикатлъци тип "инвертен мед".
    3. Качеството хептен ще падне, Германия ще ни отреже, а и субсидиите ще спрат.
    4. Още повече хора ще се откажат и ще започнат да продават пчелини.
    5. Пазара на отводки ще се срине.
    6. Ще са останали 1-2 прекупвачи които ще купуват за жълти стотинки и ще продават за бели стотинки.

Та въпросът ми към теб е ти какво ще направиш в това положение? Имам предвид с пчеларския бизнес?
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Тъй. .....Та въпросът ми към теб е ти какво ще направиш в това положение? Имам предвид с пчеларския бизнес?
    Ще се спасяваме поединично. Който не може или не знае как - ами ще духа супата.

Не изключвам аз също да съм от хората, които няма да успеят да се справят. Важен е обаче факта, че аз осъзнавам какво се случва и вече съм започнал да набелязвам мерки, ако нещата се развият по най-лошия възможен сценарий.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Тъй. Чудесно го описа. И до къде ще доведе това?
    1. Много хора ще се откажат от пчелите.
    2. Много от тези които не се откажат, че започнат да измислят всевъзможни тарикатлъци тип "инвертен мед".
    3. Качеството хептен ще падне, Германия ще ни отреже, а и субсидиите ще спрат.
    4. Още повече хора ще се откажат и ще започнат да продават пчелини.
    5. Пазара на отводки ще се срине.
    6. Ще са останали 1-2 прекупвачи които ще купуват за жълти стотинки и ще продават за бели стотинки....
    Много добре описа един напълно РЕАЛИСТИЧЕН СЦЕНАРИЙ, който има вероятност да се случи, ако нещата продължат в същия дух. Аз си го мисля същото, но ме заболяха ръцете да пиша, така че благодаря ти за постинга.

Потребител
    Регистриран
    18.03.2013
    Пчеларски район
    общ. Козлодуй , обл. Враца
    И дори ще изкупувам чужд мед
    Чудесно , един изкупвач в повече

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Че има влошаване на качеството на мед е факт, но не мисля че пчеларите имат вина за това. Които е хранил и преди храни и сега проблема е друг, прекупвачите откриха ГРАЛА на успеха. Купуват мед от Китай или Украйна на 1-2 лв. мешат го с български и взимат по 10лв. И така за 2 години са милионери до тук добре, ама Германците не се прости и вместо да печелят затриват и тях и нас от пуста пуста лакомия. Сега ще ви дам един действителен пример. 2015г. колега продава продава меда си през прекупвач и партидата е върната от Германия, 1016г. изкарва директно мед без да минава през прекупвач и меда е оценен на като високо качество. Но до колкото разбрах изкарването на мед в чужбина е мисията невъзможна. Няма ли как да се направи някакво сдружение и да се изкарва истински БГ мед?

Потребител
    Регистриран
    19.07.2011
    Има един принцип-количествените натрупвания водят до качествени изменения.В една или друга посока.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Добре Матеев, ще ти отговоря по същия начин.
    Пчеларите и те са вложили средства и тяхното съществуване зависи от обема и цената. След като цената се сваля те почват да наливат хранилките, цената още се сваля те наливат още повече, което води до още сваляне на цената и спиране за изкупуването. Тогава те се преореантират и в техните сметки вече не влизат изкупвачите.
    Явно сме тръгнали по този път и нещата ще стават все по-зле.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Гледам модерно е да се цитираш, та и аз да съм модерен...

Ако искам цена на меда, първото което ще направя е да заобиколя прекупвачите. Те са паразити, които виреят на наш гръб. Как? Като се кооперирам с хора от моя район, такива на които вярвам. Ще ги събера, ще обясня идеята, ще наемем човек, който да търси купувачи и движи "нещата". Важното е да предложим качество и да създадем ИМЕ. Без инверти, без антибиотици, амитрази, захари, води... България всеки втори пчелар е "био" или в преход (поне). "Биото" е в кавички щото ние си знаем, ама ако няма мушенгии ни е 100% био въпреки слънчогледите и т.н.
    Сега "за пореден път" започват т.нар. МИГ-ове. Ако си пръв, а в повечето общини няма начин да не си, имаш предимство при одобрението на проектите. Ами напишете един проект, вземете едни пари, ако нямате собствени да инвестирате, и направете едни "преливен цех" както би го нарекъл Искрен. И това е. Произвеждаш преработваш, продаваш, а ако искаш можеш и да разфасоваш на дребно с "бранд", па после може и така да го изнасяш... Никой от пчеларите не се занимава с това, а всеки плаща на тези които го правят вместо тях. НО без "тези" да генерират ПЕЧАЛБА, а да си вземат само мотивиращите заплати и бонуси. Общото събрание контролира и дава съвети и идеи.
    Златни правила - "ако се лъжем, рано или късно ще се хванем" и взаимния контрол не е таен а явен и задължителен. Ако някой сгази лука е веднъж и за винаги.
    Звучи утопично, но съм убеден, че това е начина.

КООПЕРИРАНЕТО Е ИСТИНАТА!
    Не е необходимо да сменяме продукта, а само начина по който го предлагаме.
    Помните ли едно време в складовете колко много "търговци на едро" имаше и всичките продаваха всички марки прах за пране. Сега колко има? В Русе дали има 1-2 вече не знам, а бяха безчет! Има само официални вносители и представителства на производители.
    И с прекупвачите ще стане така. Те сега са български фирми продаващи мед в Германия. До 10 години 80% от българския мед ще се продава от български производители, пак в Германия! Живот и здраве да има само.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Добре Матеев, ще ти отговоря по същия начин.
    Пчеларите и те са вложили средства и тяхното съществуване зависи от обема и цената. След като цената се сваля те почват да наливат хранилките, цената още се сваля те наливат още повече, което води до още сваляне на цената и спиране за изкупуването. Тогава те се преореантират и в техните сметки вече не влизат изкупвачите.
    Явно сме тръгнали по този път и нещата ще стават все по-зле.
    Много си прав в разсъжденията си. Това обаче са пазарни процеси, които няма как да ги спрем, въпреки факта, че осъзнаваме тяхното пагубно въздействие.

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •