Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 162 от 186 ПърваПърва ... 62112152160161162163164172 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,611 до 1,620 от общо 1859
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    В теорията на Василевса японския кошер или други тънки и дълги хралупи отключват този механизъм, но аз не съм съгласен с това. Изглежда в това се състои основата на този спор, по който изписахме стотици страници. Разрешаването му е много просто - ами сложете термометър бе хора, и след това снимайте показанията. Толкова ли е сложно или скъпо?
    Аз ако можех да сложа термометър в дирека ще го направя но не мога. Но дадох пример с него защото той е на слънце и през най големите жеги дали пчелите успяват да поддържат оптималната температура в дълго и тясно пространство запълнено от семейството , като отвора е като монета от лев
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мен в случая изобщо не ме интересува ще измре ли акара или не. Мен ме интересува ще преживее ли кошера и ще дава ли мед по мързеливия способ - отиваш в края на годината и сваляш медовите корпуси, а отдолу подпъхваш празните и си тръгваш. Не ги обгрижваш непрекъснато, който умре, залагаш нов напролет. Такъв експеримент, ако е правен, на петата година трябва вече да е потвърдил или опровергал теорията, която обсъждаме.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Мен в случая изобщо не ме интересува ще измре ли акара или не. Мен ме интересува ще преживее ли кошера и ще дава ли мед по мързеливия способ - отиваш в края на годината и сваляш медовите корпуси, а отдолу подпъхваш празните и си тръгваш. Не ги обгрижваш непрекъснато, който умре, залагаш нов напролет. Такъв експеримент, ако е правен, на петата година трябва вече да е потвърдил или опровергал теорията, която обсъждаме.
    Празните се подпъхват рано напролет инак си преживява, че и мед дава.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    ..... Не ги обгрижваш непрекъснато, който умре, залагаш нов напролет......
    Тука е един от проблемите на мързеливия метод. Ако някой кошер умре, и не го почистиш или заселиш наново, той се вмирисва, напълва се с молци, загнива и може да стане източник на разпространение на зарази. Не ти трябва такъв кошер да стои на пчелина ти дълго време. Зимата може, но не и лятото.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Тука е един от проблемите на мързеливия метод. Ако някой кошер умре, и не го почистиш или заселиш наново, той се вмирисва, напълва се с молци, загнива и може да стане източник на разпространение на зарази. Не ти трябва такъв кошер да стои на пчелина ти дълго време. Зимата може, но не и лятото.
    Когато някой кошер загине, независимо кога, ще бъде премахнат от пчелина.
    Методът не е мързелив, а спестява много труд на пчеларя. Пчеларят през по-голямото време на годината само наблюдава кошерите.
    Много пчелари са ме питали как ще се изважда медът, как ще се изгонят пчелите от неразборните корпуси. Има много клипове, в които пчелите се премахват от най-горният корпус с почукване, с трополене по корпуса, с ползване на силна струя въздух и т.н. Но според мен идеална работа върши една табла с поставена на нея пчелогонка. Режат се 2-3 корпуса без от тях да се гонят пчелите, под тях се поставя таблата с пчелогонката, изчаква се и си взимаш корпусите, в които няма да има много пчели.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    ...... Режат се 2-3 корпуса без от тях да се гонят пчелите, под тях се поставя таблата с пчелогонката, изчаква се и си взимаш корпусите, в които няма да има много пчели.
    Ключовата думичка в твоето изречение е "изчаква се". Точно тази думичка преобръща каруцата и прави метода негоден - прекалено е скъп за промишлено пчеларство, където времето е пари. Аз ползвах пчелогонки преди няколко години и после ги захвърлих - ефект миимален, загубено време - много. Дори и да изгониш пчелите с пчелогонка, докато корпуса се носи към камиона, пак се напълва с пчели.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Ключовата думичка в твоето изречение е "изчаква се". Точно тази думичка преобръща каруцата и прави метода негоден - прекалено е скъп за промишлено пчеларство, където времето е пари. Аз ползвах пчелогонки преди няколко години и после ги захвърлих - ефект миимален, загубено време - много. Дори и да изгониш пчелите с пчелогонка, докато корпуса се носи към камиона, пак се напълва с пчели.
    Матеев, аз вадих мед от кошера и хич не ги изчаках да ти кажа срязах питите и изтръсках пчелите пъхнах ги в един чувал (питите) и готово не съм си играл да гоня пчелите в самия корпус, а ги изтръсках от вече изрязаните свалени пити, което става много бързо. Всеки работи както му е по-удобно Слави не бърза и фактора време не го притеснява и си действа с пчелогонки, аз нямах пчелогонка режа питата, става за секунди, стръсквам пчелите от нея и пъхам в чувал и това е.
    Рамките и основите също са скъпи и оскъпяват продукцията, лекарствата против вароа-якобсон и те не са евтини.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Загубите на топлина в рамковите кошери са много по-големи, в пъти, в сравнение със загубите на топлина в стандартната Японската тръвна, и в нейните нестандартни разновидности. Многократно е проверявано, покривните дъски на японката не са топли.

Покривните дъски при стандартните кошери са топли в активният сезон, и от там се губи топлина - енергия на семейството, което се отразява на натрупването на мед през пролетта. Отразява се и на продължителността на живот на пчелите като я намалява.

Причината е в поведението на пчелите. Пчелите в японска тръвна не покриват пилото, както го правят в стандартните кошери, а правят една "тапа" с телата си под и над пилото, от стена до стена. Василевса даже показа снимки за тази "тапа" още миналата година.

Матеев, дали сме много доказателства, за по-бързото развитие в тези кошери, а ако не искаш да ги четеш, ако не искаш да ги приемеш тези доказателства, няма как да сближим нашите мнения. Само отрицание от твоя стана не е достатъчно.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Какви са другите особености на този метод, освен липсата на третиране срещу акара? Как става подмяната на старите пити? При поставянето на празните корпуси отдолу, с тях ли се поставят и восъчните основи? По книгите пише, че основите трябва да се поставят до откритото пило. А какво се прави със строителната рамка?

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Но според мен идеална работа върши една табла с поставена на нея пчелогонка. Режат се 2-3 корпуса без от тях да се гонят пчелите, под тях се поставя таблата с пчелогонката, изчаква се и си взимаш корпусите, в които няма да има много пчели.
    Ако в тези корпуси има някакво пило или случайно майката е там ефекта ще е нулев.

Страница 162 от 186 ПърваПърва ... 62112152160161162163164172 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •