Матеев, другите лидери си нямат медии и няма къде да публикуват уведомителните имейли. Ганчо препраща тези имейли на местните си председатели на дружества, а те уведомяват членовете си. Призовах ви да спрете да се лаете и да ни защитите, обаче това е обречена кауза.
Чудя се какво ли трябва да стане за да се обединим пчеларите и да извоюваме някакви дреболии като уведомителна система за пръскания? Колко семейства трябва да бъдат отровени за да се създаде необходимото напрежение? Предполагам че това трябва да се случи на всеки за да надигне глава и да не казва "Това не е мой проблем". Извинявайте ама МАТЕРИАЛА ни за нищо не става. Не са виновни лидерите ни. Всички ние сме си виновни и си заслужаваме това което ни се случва. Докато стоим с наведена главица и не смеем да потърсим отговорност от никой и само като застанем анонимни зад клавиатурата ставаме Мъже така ще е.
Със сигурност ще ги попитам и нещо повече - със сигурност ще им намекна, че този хаос можеше да бъде разрешен с автоматизираната система за оповестяване, която те провалиха. Вместо да я дадат на нас да я направим, и сега да работи, те я дадоха за разработка на БАБХ - тоест беше ясно, че е обречена на провал още в зародиш.
Колкото до гафовете и до непълната и неточна информация - ами то е ясно, че ще бъде така. Представи си че на тебе беше възложено да координираш пръсканията в цяла България и от първа ръка да комуникираш с над 100 човека, един от друг по-некомпетентни и по-незаинтересовани от тебе. Всичките те са луднали и без пчеларите, а какво остава да се съобразяват и с тях. Всичкото това не е работа за живи хора - работа си е за компютър, в който стотици въвеждат информация, други стотици гледат и се синхронизират един с друг, а хиляди биват предупреждавани от сега за след 1 минута за всяка една промяна в сложния процес по координиране на тази колосална задача.
Мисля че можеше работата да се свърши що годе добре и " на ръка". Министерството просто реши да ни отсвири.
Каква ми е ползата от вчера в 17,00 часа да знам, че през следващите 7 дни има вероятност да остана без пчели?
Сигурен съм, че обществената поръчка за милиони е взета от "наши" хора. Сега просто им предоставят комфорт на работа като не обявяват часове, райони, препарати и т.н. Пък и те пчеларите си нямат стабилна организация, в сезон са, пък и да не са потенциала има за протести е пак толкова.
Какво ли щеше да стане ако за да се спасят пчелите се убиваха крави или се унищожаваха посеви?
Не мисля, че в случаи като този емоциите ще помогнат. Трябва трезва оценка на ситузцията и бързи и добре премислени мерки. Както вече писах преди месец, това което се случва можеше да се предвиди с голяма степен на достоверност.
Какви са в момента реалностите:
1. Заразния нодуларен дерматит е опасна за цялото ни говедовъдство болест и ако се допусне разрастването на епидемията, това ще е катастрофа.
2. Възможните мерки за ограничаването и са: унищожаване на вече заразените животни, ваксинация на застрашените или всички говеда и ограничаване до минимум разпространението на болеста чрез кръвосмучещите насекоми.
3. МЗХ не е подготвено за действия при такива мащабни събития, изискващи предварително изготвени и добре обмислени планове и хора, които да ги приведат незабавно в действие. Действа се по скоро стихийно, "на парче" в началото и развитието на събитията изпреварва мерките за противодействие. Няма постоянно, 24 часово събиране на оперативна информация и нейното огласяване.
4. Лошото и силно променливо време не позволява спазването на предварително направените графици за пръсканията и налага честото им променяне според метео обстановката.
5. Не бива да се отрича факта, че МЗХ този път прави много повече за уведомяването на пчеларите с цел минимизация на загубите, но то не може да надскочи сянката си, процедурите по известяване са бавни и неефективни именно поради работата "на ръка".
Какво може да се очаква в рамките на близките 5-10 дни?
Времето да се оправи, дъждовете и гръмотевичните бури значително да намалеят и температурите да се повишат над 30гр.Това означава две неща - всичко, което има крила и перки да бъде вдигнато във въздуха, за да се извършат планираните пръскания и едновременно с това усилен летеж на пчелите заради цъфтежа на липите и всякаквите билки и треви.
Какво може да се направи?
1. Незабавно да се поиска от МЗХ да разгласяват незабавно във всички медии графиците за пръскане по дни и часове, регионите в които ще се пръска и ползваните препарати. Това ще има добър PR ефект и за самото министерство.
2. Пчеларските лидери да се обединят и да тръгнат по медиите с разяснителна работа каква огромна опасност грози пчелините при така създалата се обстановка. Ефекта ще е двоен - ще се заостри общественото внимание към проблема "отравяне на пчелните семейства" и едновремено с това ще държи МЗХ и БАБХ "под пара". Освен всичко друго, трябва да се наблегне и на необходимостта от въвеждането на автоматизирана система за известяване. Сегашната е тромава и неефективна.
И както се казва "Господу помолимся" загубите да са минимални.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Министерството започна да оповестява едва когато се започна да се шуми около тия пръскания. Къде беше то когато Гогол преди два месеца сподели, че измират пчели, къде беше когато преди месец и повече моите пчели започнаха да измират, къде е то когато Рости каза, че измират пчелите. Тогава си пръскаха и се надяваха да се размине, че ние няма да се усетим. Ха дано, ама надали? Усетихме се. Аз лично не съм получил никакво предупреждение от когото и да е било. Пчеларите около мен и ни най - малка представа си нямат какво се получава и защо им измират пчелите. Кой да им каже? Когато им показвам сините букви на Матеев, гледат като малоумници и не вярват, че всичко това им го причинява държавичката, която както винаги са я изненадали.....да не навлизаме в полемики.
Нов мейл от МЗХ от преди малко:
Уважаеми колеги,
Уважаеми пчелари,
По информация на д-р Маринов от БАБХ - утре 15 юни се очаква да се осъществят пръсканията в общините от Никопол до Козлодуй.
Пръскането се осъществява само сутрин от 06 – 10 часа
Моля да информирате кметовете на населените места/ пчеларите за да се вземат необходимите мерки за опазване на пчелните семейства.
Моля потвърдете уведомяване на пчеларите.
За допълнителна информация се обръщайте към д-р Маринов от БАБХ: m_marinov@bfsa.bg
Проблема е основно в хаоса, който държавните институции сами създават. Било извънредна ситуация. Дрън, дрън. Създаването на стройна организация не е толкова неосъществимо дори и със сега съществуващите средства на комуникация и уведомяване. При мен например уведомлението изтича утре, но пръскане така и не е осъществено. Ако нямах достъп до информация за това, че няма да се пръска, трябваше всеки един ден от посочените в т.н. уведомително писмо дни да ходя да затварям кошерите и понеже в писмото няма час то това означава денонощно. Или иначе казано вече щях да съм без пчели. Освен всичко друго препарата е силно токсичен и с много голям период на последействие. Така ефекта от затварянето на кошерите е нулев. Дори и да решиш да спасяваш стопанството като преместиш някъде другаде пчелите то пръскането е повсеместно и нямаш шанс. Толкова ли няма друг щадящ препарат, та избраха този? Или може би има и друга далавера.
Щях да ви предложа да ходим да скачаме пред МЗХ, щото само така някой може да се сети, че и ние сме хора, но като се сетя последния път колко се събрахме, чак жал ми стана за пчеларството.
Първите предупреждения бяха за пръскане с РЕПЕЛЕНТИ. Откровена лъжа разпространена на официална бланка на министерството. Ще пробвам да ги кача след малко.
Да ви кажа как се развиха нещата днес. Събрахме се двайсетина човека сутринта. Написахме писмо до директора на ОДБХ с искане за график за пръсканията и искане да се смени часовата зона от 6.00- 10.00 на пръскания след 20.00 часа. Отидохме до дирекцията като по пътя към нас се присъединиха репортер и оператор от национална телевизия. Оказа се че директора отсъства в момента въпреки че имахме уговорка, но явно не се бяхме разбрали добре за часа. Посрещна ни секретарката която беше силно резервирана и отказа да се обади на директора въпреки че и обяснявахме колко са спешни нещата. След няколко минути и бяха казали че долу има доста хора и телевизия и я заварих вече да разговаря с директора. Беше ми даден телефона да разговарям и изясних нещата. Директора нямаше информация за никакви пръскания и много се учуди, че въобще ще има такова пръскане защото ваксинацията в района е преминала, а и вече е имало пръскания, а и нови заболели животни няма. В крайна сметка се разбрахме да изчакаме да се свърже с министерството. След няколко минути бяхме поканени да влезем и бяха получили информация. Гоооооолям смях, бяха получили същия мейл който ние имахме от предния ден. Стана доста конфузно и се започнаха едни обяснения. Заместникът беше изключително начетен човек и ни много деликатно ни обясни, че нищо повече не могат на този етап да получат като информация и нищо повече за сега не могат да направят. Тръгнахме си с идеята да продължим нещата директно в София ползвайки националната си организация. Ганчо не си вдигаше телефона и явно все още не го прави, защото председателя не се е обадил че се е свързал. Вчера едно от нашите момчета е говорило с него и той е казал, че нищо не може да се направи ама да пробваме. Всички които се бяхме събрали бяхме бесни и предполагам това ще преосмислили членството ни в националната организация. Направихме и телефонна консултация с адвокат, според който прокуратурата няма отношение при нарушение на наредба а не на закон. Това не знам до колко вярно но вече всички го бяха обърнали на бясно псуване до десето коляно на всякакви политици, ръководители и т.н. и искарата за борба вече беше доста поизгаснала. До жалба в прокуратурата така и не се стигна. Сега още псуваме и чакаме да се появи график.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))