Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 16 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 155
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    А как въобще са се озовали пчелите в двете америки?

Интересно развитие по темата. Логичния извод за мен е: Всеки сам да си произвежда майките и да си прави селекция. Какво да правят обаче майко-производителите.
    Да произвеждат мед.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Мда. Те най-първо трябва да добиват МЕД и пчелни продукти че да си докажат качеството на стоката.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Хмм. Дали да не пуснем една темичка или анкетка. Майкопроизводителите колко мед са добивали от кошер. Нещо подплатено със снимки клипчета...... Какви паши имат. А за захарта ще го преимем на “юнашко доверие“

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    .....Интересно развитие по темата. Логичния извод за мен е: Всеки сам да си произвежда майките и да си прави селекция. Какво да правят обаче майко-производителите.
    Докато има пазар на майки и отводки, ще има и майкопроизводители и производители на отводки. Нали знаеш, че пазара определя всичко. Има ли търсене на някаква стока или услуга, веднага ще се появи и предлагане.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    ... Какво да правят обаче майко-производителите.
    Да оползотворяват парите по програмите.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Въпрос към Дони. Какви са тези пчели?
    12088118_1167218356628848_6791243751876021238_n.jpg
    12109014_1167218703295480_3548636987025158203_n.jpg

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    ... Какво да правят обаче майко-производителите.
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Да оползотворяват парите по програмите.

Това не е вярно.
    Парите по програмите ги оползотворяват ПЧЕЛАРИТЕ. Самите пчелари искат да си купуват майки, отводки, лекарства, кошери и друго оборудване. Дори и да нямаше програми, пак щеше да има пазар за всичките тези неща. Майкопроизводителите или пък производителите на кошери само задоволяват един вече съществуващ сегмент от пазара, в който вече има голямо търсене. Наличието на лицензирани майкопроизводители е само един опит на държавата ДА КОНТРОЛИРА ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩИ ПРОЦЕСИ.

Само за сведение:
    По програмите тази година търсенето на кошери беше 5 пъти по-голямо от бюджета на пчеларската програма. Търсенето на отводки - 3.5 пъти по-голямо, а търсенето на майки - 1.5 пъти по-голямо. Тези числа са един реален критерий колко е голям пазара на кошери, майки и отводки.

Още една статистика:
    При мене 60% от заявките до момента са направени от хора, които не са по програмите. Миналата година 100% от заявките ми бяха не по програмите. За другите майкопроизводители от БПРА - част от тях вече са си запълнили капацитета на 100% със заявки не по програмите. Има и още - през цялата история на лицензираните майкопроизводители ВИНАГИ е имало ДЕФИЦИТ НА МАЙКИ и в повечето години е имало и ДЕФИЦИТ НА ОТВОДКИ. Вероятно ще го има и тази година, въпреки че асоциациите вече са две. Втората асоциация не добавя нови майкопроизводители на пазара - тя само узаконява и контролира ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩИ ТАКИВА.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    Въпрос към Дони. Какви са тези пчели?
    В наше време разпознаването на пчелите само по окраската вече не е критерий за нищо, освен за наличието или не на няколко конкретни гена за цвят. Ако човека не се беше месил в естественото развитие на пчелите, може би тези цветови окраски донякъде щяха да корелират с други по-значими признаци и донякъде щяха да помагат в разпознаването на расовата принадлежност.

Да, ама човек се меси от хиляди години, и е направил такава голяма каша в генома на пчелите, щото към днешна дата гледайки само цвета, вече НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА КАЖЕМ за расата или за качеството на пчелите, които се крият под тази окраска. Не само цвета, но и конкретни измервания на морфоетологични признаци могат да дадат само някаква ПРИБЛИЗИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ - нищо повече.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Има и още - през цялата история на лицензираните майкопроизводители ВИНАГИ е имало ДЕФИЦИТ НА МАЙКИ и в повечето години е имало и ДЕФИЦИТ НА ОТВОДКИ.
    Незнам тази статистика дали важи за всички години или само при години с програми.Незнам какви са ви капацитетите и заявките, винаги, когато ми е трябвало майки, съм вдигал телефона и съм си поръчвал.Сега при двойно предлагане излиза, че ако не си поръчам март -изгарям.Нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Незнам тази статистика дали важи за всички години или само при години с програми.Незнам какви са ви капацитетите и заявките, винаги, когато ми е трябвало майки, съм вдигал телефона и съм си поръчвал.Сега при двойно предлагане излиза, че ако не си поръчам март -изгарям.Нещо не е наред.
    Не е наред това, че твоето мнение се формира на базата на единичен случай (твоя личния), а моето на базата на СТАТИСТИКАТА (много на брой различни случаи, които са систематизирани и за които се знаят конкретни проценти).

Иначе ако говорим за единичен случай, аз миналата година имах точно обратния на твоя - при желание да закупя 1000 лицензни майки аз се сдобих само с 50 нелицензни. Прозвънени са всички майкопроизводители и разговорите с тях са записани.

Страница 10 от 16 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •