Аз щи кажа какъв! Пчелар медопроизводител, а не развъдчик- селекционер!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Това не е вярно. Парите по програмите ги оползотворяват ПЧЕЛАРИТЕ. Самите пчелари искат да си купуват майки, отводки, лекарства, кошери и друго оборудване. Дори и да нямаше програми, пак щеше да има пазар за всичките тези неща. Майкопроизводителите или пък производителите на кошери само задоволяват един вече съществуващ сегмент от пазара, в който вече има голямо търсене. Наличието на лицензирани майкопроизводители е само един опит на държавата ДА КОНТРОЛИРА ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩИ ПРОЦЕСИ.
Само за сведение:
По програмите тази година търсенето на кошери беше 5 пъти по-голямо от бюджета на пчеларската програма. Търсенето на отводки - 3.5 пъти по-голямо, а търсенето на майки - 1.5 пъти по-голямо. Тези числа са един реален критерий колко е голям пазара на кошери, майки и отводки.
Още една статистика:
При мене 60% от заявките до момента са направени от хора, които не са по програмите. Миналата година 100% от заявките ми бяха не по програмите. За другите майкопроизводители от БПРА - част от тях вече са си запълнили капацитета на 100% със заявки не по програмите. Има и още - през цялата история на лицензираните майкопроизводители ВИНАГИ е имало ДЕФИЦИТ НА МАЙКИ и в повечето години е имало и ДЕФИЦИТ НА ОТВОДКИ. Вероятно ще го има и тази година, въпреки че асоциациите вече са две. Втората асоциация не добавя нови майкопроизводители на пазара - тя само узаконява и контролира ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩИ ТАКИВА.
Незнам тази статистика дали важи за всички години или само при години с програми.Незнам какви са ви капацитетите и заявките, винаги, когато ми е трябвало майки, съм вдигал телефона и съм си поръчвал.Сега при двойно предлагане излиза, че ако не си поръчам март -изгарям.Нещо не е наред.
Не е наред това, че твоето мнение се формира на базата на единичен случай (твоя личния), а моето на базата на СТАТИСТИКАТА (много на брой различни случаи, които са систематизирани и за които се знаят конкретни проценти).
Иначе ако говорим за единичен случай, аз миналата година имах точно обратния на твоя - при желание да закупя 1000 лицензни майки аз се сдобих само с 50 нелицензни. Прозвънени са всички майкопроизводители и разговорите с тях са записани.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))