Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 72
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Стиропора ги дразни нещо и буквално го разтапят с клей. С фибран е по-добре. А вместо да го шпакловаш защо не пробваш да му приковеш отвътре алум. плака и ще споделиш как е лято и зима. Плаката е добър кондензатор. Влагата ще кондензира по нея и ще се стича надолу към дъното.
    Другата година(2016) ще пробвам с обличане на всички страни с плаки. На теория всичко е "6 точки", на практика - ще видим. Алуминият е много добър топлопроводник, но в същото време отразява топлината към източника и.
    Идеята е лятото да не се загрява кошера от слънчевите лъчи, а зимата вътрешната плака да връща топлината към кълбото. За лятото съм сигурен, че ще се получи, но за зимата...не толкова.
    Предполагам, че при по-студено време, пчелите ще излизат по-късно, защото ал. ще пречи на лъчите да загряват кошера.(проблем при темп 10-20 C) Ако това е така, то има вероятност да си създам проблем с гнилцовите.
    А за конденза, може да се направи дъното с лек наклон и канал през който да капе отвън. Няма смисъл пчелите да газят през подмор и вода, че да стигнат до прелката.

Това е просто един от опитите, които ще правя и не го препоръчвам, докато не видя с очите си какъв е резултата!
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Имам 8Р с дебелина на страниците 20 мм и такива с 10 мм. Разлика в зимуването и в развитието им не намирам. Всички са с изцяло мрежести дъна , които никога не се затварят. Имам и отводка , която презимува успешно в 5Р нуклеус от ламиниран паркет 7 мм
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Другата година(2016) ще пробвам с обличане на всички страни с плаки. На теория всичко е "6 точки", на практика - ще видим. Алуминият е много добър топлопроводник, но в същото време отразява топлината към източника и.
    Идеята е лятото да не се загрява кошера от слънчевите лъчи, а зимата вътрешната плака да връща топлината към кълбото. За лятото съм сигурен, че ще се получи, но за зимата...не толкова.
    Предполагам, че при по-студено време, пчелите ще излизат по-късно, защото ал. ще пречи на лъчите да загряват кошера.(проблем при темп 10-20 C) Ако това е така, то има вероятност да си създам проблем с гнилцовите.
    А за конденза, може да се направи дъното с лек наклон и канал през който да капе отвън. Няма смисъл пчелите да газят през подмор и вода, че да стигнат до прелката.

Това е просто един от опитите, които ще правя и не го препоръчвам, докато не видя с очите си какъв е резултата!
    Ако минеш на мрежесто дъно с фазер под него пчелите целогодишно ще са на чистичко. Чак четирите страни ми се струва, че ще е излишно. Помниш ли един разговор от зимата, едно парче плака 20х15 см. намаля влагата с около 5-6% при равни други условия.
    Кошерите ми не са така защото проблем с влагата нямам, но на теория това е енергийно най-ефективния вариант. Някъде бях срещал, че при кондеза 10% от топлината се печели обратно вместо да се издухва през капака. Дали е така не знам, но някой физик може да помогне.
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Ако минеш на мрежесто дъно с фазер под него пчелите целогодишно ще са на чистичко. Чак четирите страни ми се струва, че ще е излишно. Помниш ли един разговор от зимата, едно парче плака 20х15 см. намаля влагата с около 5-6% при равни други условия.
    Кошерите ми не са така защото проблем с влагата нямам, но на теория това е енергийно най-ефективния вариант.
    Не представлява проблем да облека кошера и дали ще има полза от 4-те страни - само практиката ще каже.
    Помня разговора, но ти така и не каза тогава как си успял да свалиш %-та.
    И аз нямам проблем с влагата. На теория би трябвало да има ефект от върнатата топлина към кълбото, но на практика каква ще е ползата и дали ще има проблеми - другата година.
    Братушките гледам, че използват ал. рефлектори под капаците, но сме скарани с руския и не знам дали са правили замервания или опити...
    Най-голяма полза трябва да има над кълбото, но...това са само предположения.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Не представлява проблем да облека кошера и дали ще има полза от 4-те страни - само практиката ще каже.
    Помня разговора, но ти така и не каза тогава как си успял да свалиш %-та.
    И аз нямам проблем с влагата. На теория би трябвало да има ефект от върнатата топлина към кълбото, но на практика каква ще е ползата и дали ще има проблеми - другата година.
    Братушките гледам, че използват ал. рефлектори под капаците, но сме скарани с руския и не знам дали са правили замервания или опити...
    Най-голяма полза трябва да има над кълбото, но...това са само предположения.
    Ами точно така я свалих с парче плака по едната страница. Ако е директно над кълбото риска е да ги къпеш, по страницата се дренира към дъното. Аз мисля, че ефекта не е от рефлектирането а от кондензирането което е екзотермичен процес, част от топлината която се поглъща от изпарението при конденза се освобождава обратно.
    Конденза се случва предимно при отрицателни външни температури а тогава пчелите са на кълбо, при положителни температури плаката няма да играе роля.
    Мисля, че ролята на тази плака я играят крайните медови рамки и затова при кофти вентилация при отрицателни температури върху тези рамки става перманентна кондензация и мухлясват.

П.С. Не съм попадал братушките какво правят, но предполагам като облицоването при камините може да се използва вата със станиол от едната страна.
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Ами точно така я свалих с парче плака по едната страница. Ако е директно над кълбото риска е да ги къпеш, по страницата се дренира към дъното. Аз мисля, че ефекта не е от рефлектирането а от кондензирането което е екзотермичен процес, част от топлината която се поглъща от изпарението при конденза се освобождава обратно.
    Конденза се случва предимно при отрицателни външни температури а тогава пчелите са на кълбо, при положителни температури плаката няма да играе роля.
    Мисля, че ролята на тази плака я играят крайните медови рамки и затова при кофти вентилация при отрицателни температури върху тези рамки става перманентна кондензация и мухлясват.

П.С. Не съм попадал братушките какво правят, но предполагам като облицоването при камините може да се използва вата със станиол от едната страна.

Чист късмет: Намерих клип
    Виж след 4:20 (4 мин и 20 сек)

Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Понеже тия кошерчета са доста изкорубени, човека се е погрижил да стопля постъпващия отвън студен въздушен фронт. Те нивга няма да имат проблем с конденза. Защо ли си играем да ги оцветяваме- розови, лилави?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Понеже тия кошерчета са доста изкорубени, човека се е погрижил да стопля постъпващия отвън студен въздушен фронт. Те нивга няма да имат проблем с конденза. Защо ли си играем да ги оцветяваме- розови, лилави?
    За розовите ти обясних как да ги докараш, лилавите са RAL 4005
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Ха ха много ме разсмя клипа, на 10тата минута дядото като извади кабелите паднах. Саундтрака също е добър.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Намерих и малко цифри. Процента на спечелена енергия при кондензацията е между 10 и 30.
    Reduced Fuel Costs
    Condensate contains a significant amount of sensible heat that can account for about 10% to 30% of the initial heat energy contained in the steam.
    от тук: http://www.tlv.com/global/TI/steam-t...-recovery.html

Figure 14.1.5 compares the amount of energy in a kilogram of steam and condensate at the same pressure. The percentage of energy in condensate to that in steam can vary from 18% at 1 bar g to 30% at 14 bar g; clearly the liquid condensate is worth reclaiming.
    от тук: http://www2.spiraxsarco.com/resource...e-recovery.asp

П.С. Още нещо интересно: http://www.explainthatstuff.com/heat...ntilation.html
    Винаги може по-добре.

Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •