Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Имам празни 8 рамкови сандъци и пълни десетаци, както и доста на брой изградени пити пълни и празни. Искам да окломплектовам осмаците с пчели и майки от десетаците (а те да си произведат майки и да се развиват като отводки) и да ги изкарам на рапица, но се чудя с колко празни пити да ги направя така че да не берем ядове с евентуално роене след време?
Aз ги направих на два корпуса.Първи корпус-майката с две рамки пило+4 ВО + 2изградени.Следва ХР.над ХР. медена шапка(Венер) 2магазина,снерглова дъска и корпус с останалото пило +2ВО.
Ето мед.шапка.
Доколкото разбирам имаш предвид ядове с роене тази година. Да? Ако е така, мисля че със самата смяна на майката си решаваш проблема с роенето (освен ако насила не го направиш и пак не знам дали ще можеш). Чувал съм за техника против роене - размяна на майките между кошерите. Зави си и какви са ти целите за годината и пашите които гониш. Ако след рапицата или акацията ти идва чак слънчогледа, мисля един "гол рой" с майка върху восъчни основи на мястото на десетака, ще се развие поне като за един магазин мед. Аз така мисля да направя с няколко средни семейства, но ще им придам маточници.
Георги Корчев се казвам
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Георги Корчев се казвам
Георги Корчев се казвам
Не пали , резачката .
След време , ще търсиш обратният ефект .
Георги Корчев се казвам
Който иска сянка - най-добрата е на плажа(моренце, басейнче...) под чадъра, с разхладителна напитка в ръка. За доброто развитие на пчелните колонии особенно пролетта, голямо влиание оказва слънцето(при пчелите на слънце и с повдигач и пушалка в ръка). И не го казвам просто ей така. Имам пчелини в рехава гора, където кошерите ги огрява не целодневно, имам и пчелин в липова гора, където сянката и толкова дебела, че след средата на май като се разлистят добре липите, почти и трева не никне, и имам и пчелини на голо поле(поляна), където дърветата които съм засадил, още не са израстли толкова, че да са започнали да хвърлят сянка върху кошерите. И въпреки, че в горите пчелите имат повече ранно цъфтящи цветя на разположение, то тези кошери които са на открито и целодневно огрявани от слънце значително изпреварват засенчените в развитието си. Колкото до евентуално "прегряване" през лятото - ами имат си мрежести дъна, и водичка на пчелина - да се самоохлаждат.
Опасението, че пчеларя може да "слънчаса" - като отворя кошера и от всякъде извират пчели и всичко е в пило и прашец, въобще се забравя и жегата и слънцето и даже пълните магазини с лекота се вдигат...
![]()
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))