В някоя книга бях чел , че ако искаш да затрудниш с въпрос един опитен пчелар, питай го кое поражда роевото настроение .
Аз започвам да внимавам , когато питите в плодника се напълнят със запечатано пило , има много търтеево и много малко снесени яйца . Ако е така вече е на косъм и слагам основи за градеж , за да не заложат маточници .
Да технологиите са много.Аз като се напълни плодника слагам магазин ,независимо има ли силна паша или не.Многото търтеево пило зависи от питите и възраста на майката.При мен залагат маточници и на основите ,независимо ,че майката дори снася горе в магазина.
Пропуснах да ти кажа ,че четеш грешни книги.![]()
От една две години наблюдавам , че самото увеличаване на гнездото не ги възпира , ако са решили . Обаче разцепването на пилото с основи създава явно много работа на младите пчели и миналата година две семейства след тази операция и премахване на маточниците , повече не заложиха нови .
А за търтеевото пило си прав , но те нарочно залагат повече търтеи когато ще роят . Даже някъде пишеше , че премахването на търтеите възпира роенето , но това поне при мен не се е доказало.
Всичко е така според мен.Това с разцепването не съм го правил ,защото при пълен кошер ,готвещ се за роене -няма къде да ги сложа.При мен е помагало и унищожаването на маточниците. При започване на силна паша ,при следващо отваряне се вижда ,че са се отказали и работят здраво.Е има и въртоглави.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))