Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 36 от 41 ПърваПърва ... 263435363738 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 351 до 360 от общо 408
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Gavazov Виж публикацията
    , проста защото няма гаранция дали точно тези търтеи от бащините семейства ще оплодят майките.
    Да,няма гаранция,но вероятността да има "кръвосмешение" се свежда до минимум.Представи си на стартова линия са подредени баварски автомобили и руски.Кой ще финишира пръв? Е, има и тунинговани( руски),които биха били конкурентни,но обикновенната(лада..) няма шанс.Та вероятността майката да се снуши със слаб търтей е нищожна.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Ангеле, прав си, но дали всички търтеи роднини (братя) на майката за оплождане са слаботелесни? При изнасянето на оплоден пункт, просто търтеите са от други семейства (майки), когато разстоянието е достатъчно. Тук вече изниква въпроса: КАКВИ СА ТЪРТЕИТЕ на оплодният ни пункт. Ако за оплоден пункт ползваме място което просто е далеч от нашият пчелин, то нямаме никаква гаранция, от трън та на глог. Според мен може да се направи взаимообразно. Какво имам предвид? Например, колега произвежда търтеи, качествени бащини семейства достатъчен брой. Аз също. Когато сме готови си преместваме оплодните кошери. Той на моят пчелин аз на неговият.
    Моя идея, която е за в бъдеще време. Дали бъркам? Какво смяташ?

Поздрави, Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    А,няма ли да ти е по лесно да си вкараш-размениш (от над 20-30км)1-2-3..сем.или майки за бащини вместо да разнасяш отводки.Пролетта чистиш на твоите търтиевото пило........И все пак на тър.сборища ходят всички,като на пазар.Затова трябва и със съседите по пчелин да се координират действията и не само по отношение на търтеите,а и третиране......

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    това реално няма как да стане. Ако всеки имаше такова мислене тогава всичко би било по качествено , всички пчелари да имат бащини семейства от най продуктивните семейства то тогава сборищата ще са наситени с над 80 % качествени търтеи. Но пчеларите са нали знаете всеки луд с номера си ..... особено има хора като си хванат един тертип и ехее ..

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Да Ангеле, прав си за размяната на няколко семейства, или закупуването на майки за бащини семейства. Това би било добре ако пчелина ми е на Мачу Пикчу у царевичака, но ако си в район с около 1500-2000 пчелни семейства (а може и повече)? Каква ще бъде ролята на моите 3,4,5 бащини семейства? Мога ли да си гарантирам положителен ефект от процедурата? При мен пчеларите са предимно на възраст, не са склонни да влагат пари за нещо което за тях е химера. Какъв би бил ефекта, ако аз се опитам да подменя генофонда, като да речем всяка година подменям майките на половината си кошери (да предположим че имам 100). Колко години ще са ми необходими нещо да се промени? Не съм чул някой да си е купил майка! Купува се само най-необходимото (съответно най- евтиното). Интересно ми е какво мислиш по дилемата пред която съм поставен.

Поздрави, Г. Георгиев

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Гавазов, така е няма как да стане, но пък би било хубаво всички да се замислим по този, и още много въпроси. Относно поддържането на бащини семейства, би трябвало да се подменят и майките. Представяш ли си търтиево сборище само от яки търтеи.........МЕЧТА. За тертипа, във всеки един момент, когато ми се отдаде случай им натривам носовете. Даже съм им чел и литература (на пчеларска тема)

Поздрави, Г. Георгиев

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Да не ги мислим толкова търтейте,Природата е създала пчелата и ТЯ е оцеляля благодарение на естествения подбор.Смятате ли ,че едно ято търтей прихващайки минаваща покрай тях неоплодена майка ще я настигне някой дребен и недоразвит индивид???Няма как да се получи,слабите и и калпавите НЯМАТ шанс.И не се притеснявайте толкова от инбридинга ,при пчелите и да не се вкарва често чужда кръв пак се получават качествени майки и респективно семейства,дори понякога като се докара някоя Елитка от някъде се получава обратния ефект.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Не си ли спомняте какво беше писал скутелатора/той се губи нещо напоследак/,че по програмите ако отпуснат срества за закопуване на апарати за изкуствено осеменяване е най добре.Тогава ще разменяте само семенна течност и повечето ще могат да си правят даже селекция.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Предполагам, както на мен така и на други колеги им се иска да имат оплоден пункт с поне 2км разстояние от други пчелини. Аз бих инвестирал в такъв пункт...По време на празниците бях в отпуск 15 дни. Обиколих доста места в радиус от 15 км... е няма място където да не се шаренее пчелин с над 20-50 семейства!!!! Другия вариянт е в гората, ама как се стига до там и как се охранява това място!!!
    Другия вариянт е бащините семейства се подготвят още от есента, като се сливат 2-3 семейства в 1 и се зазимява преливащ кошер от пчели с много мед + няколко строителни рамки вътре. Така сме сигурни, че тези семейства първи ще започнат с одглеждането на търтеи защото първи ще са готови за роене! Така можем да гарантираме висок % че първата партида майки са оплодени с търтеите които искаме!!! Но само първат!

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Здравейте!
    Колеги според мен,бащини семейства трябва да селекционират при майкопроизводителите!Мое мнение е/така правя/ трябва да се изчистват всички търтеи,колкото е възможно,със строителна рамка,за биологична борба с вароатозата и за восък и орязване на всички останали по питите/казвам колкото е възможно,защото няма как да се унищожат всички все остават по няколко/.Каква е гаранцията ,че майката няма да се оплоди точно от тези няколко останали,дори да има бащини семейства?

Страница 36 от 41 ПърваПърва ... 263435363738 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •