Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 35 от 41 ПърваПърва ... 253334353637 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 341 до 350 от общо 408
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от beelover90 Виж публикацията
    Аз лично нямам наблюдения върху дивите пчели в горите, понеже нямам пчелин в големи гори(единия ми пчелин е в акациева гора от около 200 декара). По принцип съм привърженик на това да не се бъркаме в работата на природата и може в гората дивите пчели да са по-устойчиви като цяло, защото там няма пчелари, които да се мъчат да спасяват пчелни семейства, които по принцип без намеса на човека биха загинали.Би ли споделил(ако имаш пчелин в гората, където има диви пчели) какви са генетичните им качества?
    Същите като на всички останали. Аз не вярвам кой знае колко на селекциите. Давам пример. Родителите ми когато се пенсионираха искаха да си гледат крави. Така. Баща ми (лека му пръст) намери породисти (чернобели) които много мляко имали. Дават, но когато ги отглеждаш както повечето колеги тук си гледат пчелите- като постоянно ги форсират. Като ги пуснеш в дивото и стават, ама точно като диваци. Пак казвам, ако дадени пчели се гледат, като постоянно се наливат, то тогава ще има и мед, (ако това е мед) но ако се оставят почти на природата, колкото и да са с генетични качества, то те пак ще са си едни обикновени пчели.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Същите като на всички останали. Аз не вярвам кой знае колко на селекциите. Давам пример. Родителите ми когато се пенсионираха искаха да си гледат крави. Така. Баща ми (лека му пръст) намери породисти (чернобели) които много мляко имали. Дават, но когато ги отглеждаш както повечето колеги тук си гледат пчелите- като постоянно ги форсират. Като ги пуснеш в дивото и стават, ама точно като диваци. Пак казвам, ако дадени пчели се гледат, като постоянно се наливат, то тогава ще има и мед, (ако това е мед) но ако се оставят почти на природата, колкото и да са с генетични качества, то те пак ще са си едни обикновени пчели.
    Еми така е Слънце да са чели книгите за високопродоктивни животни и там има наука за всеки литър мляко една крава трябва да изяде определено количество кръмни единици със слама няма как да стане.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от beelover90 Виж публикацията
    Аз лично нямам наблюдения върху дивите пчели в горите, понеже нямам пчелин в големи гори(единия ми пчелин е в акациева гора от около 200 декара). По принцип съм привърженик на това да не се бъркаме в работата на природата и може в гората дивите пчели да са по-устойчиви като цяло, защото там няма пчелари, които да се мъчат да спасяват пчелни семейства, които по принцип без намеса на човека биха загинали.Би ли споделил(ако имаш пчелин в гората, където има диви пчели) какви са генетичните им качества?
    Природата милиони години е извършвала СЕЛЕКЦИЯ, но тази селекция е оптимизирана в посока ОЦЕЛЯВАНЕ на пчелите, а не в посока ВИСОКИ ПРОДУКТИВНИ КАЧЕСТВА. За да оцелеят пчелите, те трябва да са:
    1. РОЙЛИВИ
    2. КРАДЛИВИ
    3. АГРЕСИВНИ
    4. НИСКО ПРОДУКТИВНИ

Ние като пчелари се нуждаем от коренно противоположни качества, така че искаме или не ще се наложи да си правим някаква селекция в посока ПО-ДОБРИ ПРОДУКТИВНИ КАЧЕСТВА или да си купуваме майки от хора/фирми, които вече я правят тази селекция.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan_vd Виж публикацията
    Еми така е Слънце да са чели книгите за високопродоктивни животни и там има наука за всеки литър мляко една крава трябва да изяде определено количество кръмни единици със слама няма как да стане.
    Не е работата дали са чели или не дебели книги. Май са чели до колкото ги познавам, но тези породи не са за дадения терен, а за ясла. Пуснати на свобода самия терен ги натоварва така, че стават като манекенки. Същото важи и за пчелите. Ама наистина трябва да се четат книгите.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Природата милиони години е извършвала СЕЛЕКЦИЯ, но тази селекция е оптимизирана в посока ОЦЕЛЯВАНЕ на пчелите, а не в посока ВИСОКИ ПРОДУКТИВНИ КАЧЕСТВА. За да оцелеят пчелите, те трябва да са:
    1. РОЙЛИВИ
    2. КРАДЛИВИ
    3. АГРЕСИВНИ
    4. НИСКО ПРОДУКТИВНИ

Ние като пчелари се нуждаем от коренно противоположни качества, така че искаме или не ще се наложи да си правим някаква селекция в посока ПО-ДОБРИ ПРОДУКТИВНИ КАЧЕСТВА или да си купуваме майки от хора/фирми, които вече я правят тази селекция.
    Е, затова сега ви измират като мухи, че дори и повече. Мухите станаха по устойчиви.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Не е работата дали са чели или не дебели книги. Май са чели до колкото ги познавам, но тези породи не са за дадения терен, а за ясла. Пуснати на свобода самия терен ги натоварва така, че стават като манекенки. Същото важи и за пчелите. Ама наистина трябва да се четат книгите.
    За кравите няма да спорим преди да тръгна по чужбина имах ферма с крави и то точно такива за които пишеш.Бях ги направил 54 броя та кравите си ходят на паша но сутрин и вечер задължително по 4 кг концентриран фураж ако искаш мляко трябва и да храниш качественно със слама няма да стане.Не мисли че ходенето по чукарите е причина да не дават мляко а храната.И да добавя че забравих терена при мен е полупланински.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    1. РОЙЛИВИ
    2. КРАДЛИВИ
    3. АГРЕСИВНИ
    4. НИСКО ПРОДУКТИВНИ
    Не съм съгласен с горенаписаното. Инстинктите на всички породи пчели са почти едни и същи. Ако пчеларя ги ИЗУЧИ И РАЗБЕРЕ и направлява, то ТОЙ би могъл да промени тези качества, за които пише по-горе. Иначе всички пчели - слабите боледуват и не са продуктивни, гладните са крадливи, силните в тесни кошери се роят, продуктивните в кошери без достатъчно място за складиране на нектар - складират по-малко, на това няма как да се намесим генетично. Друг е въпроса ако пчелата е по-едра, с по-голямо медово стомахче, с по-дълго хоботче - натам трябва да се насочи селекцията.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Просто говорим за някаква проста селекция, проста защото няма гаранция дали точно тези търтеи от бащините семейства ще оплодят майките. Но въпреки това пак е по добре от колкото нищо дори да има пчелари, не знам но търтеите летят на големи разстояния, пък и нали се образуват сборища от търтеи , няма гаранция за нищо но ако всеки пчелар практикува така наистина ще имаме сборища от качествени търтеи. Забелязъл съм че като направя отводка с маточник и я закарам на 20км примерно да се излюпи и оплоди се получава на 80 % качествена майка, това дали не се дължи на факта че в край на сметка с преместването на отводката на такова разстояние се запазва биологичната цялост на семейството и обгрижването на майката преди и след излюпване е по голямо а и всички дейности се извършват нормално. Какво мислите вие колеги по въпроса?

благодаря ви предварително

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Качеството на майката е високо ,може би и защото няма близкородствено оплождане.20км. са голямо разстояние.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan_vd Виж публикацията
    За кравите няма да спорим преди да тръгна по чужбина имах ферма с крави и то точно такива за които пишеш.Бях ги направил 54 броя та кравите си ходят на паша но сутрин и вечер задължително по 4 кг концентриран фураж ако искаш мляко трябва и да храниш качественно със слама няма да стане.Не мисли че ходенето по чукарите е причина да не дават мляко а храната.И да добавя че забравих терена при мен е полупланински.
    Дадох пример с кравите, а не да спорим за тях, коя яде слама и коя фураж.

Страница 35 от 41 ПърваПърва ... 253334353637 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •