Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 12 от 24 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 111 до 120 от общо 235
    Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Да, г-н Павлов, съжалявам ако съм обидил или подвел някого.Прав сте, че при тълкуването на закона.......... навремето имаше: ПРАВИЛНИЦИ за тяхното тълкуване и прилагане. Сега всеки чете и се опитва да разбере за що иде реч. Искам да се извиня на всички, които волно или неволно съм подвел, обидил, или засегнал.
    Лично на Вас искам да Ви благодаря за точното и навременно разяснение. Ако може бихте ли ми разяснили: Как аджеба се доказва това заболяване. Дали майкоразвъдника ще отиде при вет. доктор и ще каже, "Докторе имам проблем давай да го решаваме" (затворете ми стопанството и ме изкарайте от регистъра), или ще си трае и ще се мъчи сам да си реши проблема, като същевременно ще си продава и продукцията за да не разбере никой. То ние ще разберем, но късно и ходи доказвай откъде е дошла заразата.
    Поздрави, Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от PABLO PAVLOV Виж публикацията
    Колеги,
    Интерес пробудихте в мен въпроса ЗА прилагането на "АНТИБИОТИЧНИ СРЕДСТВА" в развъдните стопанства.

От гледна точка на Закона това е така "Да разрешава се ползване" и ето от тук конфликта започва - ама защо, ама за какво, ма кой и с кого и други наречия.
    Когато един човек чете и тълкува законодателството на Република България не като той да е юрист. Възложих на мой колеги до проучат как точно стоят законовите постановки при прилагането на ЗВД и допълнителните законови разпоредби.
    Ето какво излезе:
    Оказва се колеги че никой от вас не си е направил труда да прочете тази нормативна база която се отнася конкретно по този казус..... всеки явна чете или не чете, чул или не дочул тълкува като дявола евангелието е тук питам това до колко е правилно и кой "тъпанар" пак се опива да сипва масло в огъня и да гледа сеира отстрани.

На темата- При доказано заболяване в стопанство то веднага се изкарва от регистър. тоест : То спира да работи за пазара и се поставя под карантина в срок упоменат от закона в зависимост от заболяването. /След тези постъпки стопанството няма достъп до пазара и не може да разпространи заболяването./
    В закона е описано конкретно за какво може да се ползват тези средства и с чие позволение / това не е право на собственика/.
    Явно разговорите в форума са заблудили много колеги но всичко може да се свери с закона, така че никой не е развързал ръцете на никого това се оказва в крайна сметка.

За майките да доволен съм но не от всички има такива дето не стават за чеп за зеле но са майко-ли и не е необходимо да се назовават имена то те се знаят. Не съм закупувал "ЕЛИТНИ" пч. майки колеги а "ПЛЕМЕННИ". ЕЛИТНИТЕ на мен неми вършат никаква работа ако ме разбирате какво искам да кажа
    За да не сме голословни и да не се окаже , че обсъждаме различни неща, показвам частта от закона разбунила духовете.
    Чл. 24. (Доп. - ДВ, бр. 61 от 2014 г.) Забранява се използването на антибиотици и сулфонамиди при отглеждането и лекуването на болестите по пчелите и пчелното пило с изключение на пчелините, регистрирани по чл. 19, ал. 7.
    Дотолкова доколкото изрично колегата не споменава за кой закон пише предполагам, че става въпрос за следното:
    Чл. 25. При констатиране на заразни заболявания по пчелите и пчелното пило се прилага Наредба № 30 от 2002 г. за профилактика и борба с някои заразни болести по пчелите (ДВ, бр. 78 от 2002 г.). § 2. Тази наредба се издава на основание чл.23, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
    Ако сме уцелили конфликтните части от закона можем да почнем и обсъждането по същество.
    Всяко изключение има основание.Изключението в цитирания член за мене е предпоставено от интереси различни от запазване здравето на пчелната популация.В тоя член има и едно малко и опасно прозорче -" при отглеждането".
    Ако по отношение на заболяванията е в сила споменатия чл.25 за, който предполагам пише колегата, то по отношение на отглеждането трудно можем да очакваме ветеринарите да контролират технологията на отглеждане на пчелни майки. За мене опасно и порочно е разрешаването за "профилактично " хранене с горе споменатите антибиотици и сулфонамиди. Коя част от кой закон го забранява след тази поправка?
    Подобно даване на лекарства е практика при отглеждането на много животни. Не са малко и пчеларите, които и сега го правят и после имат проблеми с реализацията на меда. Е в случая проблем за потребителите на мед няма да има , но проблемите за потребителите на пчелните майки са гарантирани.Подобно изключение дава възможност за предлагане на пазара на условно здрави пчелни майки с потисната имунна защита.Отгледани в стерилна среда тези майки са "лека измама".
    Действително поправката даваща възможност за подобни недомислия е лобистка.А откъде е силата на лобито май всички се досещаме.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Павлов, не може така. Трябва да се казва директно кои майкопроизводители предлагат или са произвели качествени майки и кои са произвели боклуци. Аз ви писах за моя опит, така направи и ти. Всичко друго е триене на клавиатурата напразно.

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    Не съм закупувал "ЕЛИТНИ" пч. майки колеги а "ПЛЕМЕННИ". ЕЛИТНИТЕ на мен неми вършат никаква работа ако ме разбирате какво искам да кажа
    Доколкото се ориентирам и разбирам, -Чл. 24. (Доп. - ДВ, бр. 61 от 2014 г.) Забранява се използването на антибиотици и сулфонамиди при отглеждането и лекуването на болестите по пчелите и пчелното пило с изключение на пчелините, регистрирани по чл. 19, ал. 7.-т.е имаме регистриран майкопроизводител, който купува без фактура племенни майки по 200лева!

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    Радвам се когато се намират колеги който си използват сивото вещество "ПОЗДРАВИ".
    Тезите на колегите са много добри но трябва да се доразвият.
    По имунопрофилактичната програма за развъдните стопанства изпълнявана от НВМДИ -София към БАБХ всяка година се взимат проби от всички стопанства рег. по Наредба № 47- трикратни проби за нозематоза, / за една година/, проби за АГ - при новоприети стопанства и при съмнение - проверка или при усложнена обстановка на района.
    Това е което знам допълнително не мисля че дългогодишни производители ще си позволят да произвеждат болни майки. Нарочно споменавам майки а не пчели по-простата причина че има доста трудове кой доказват че майките не пренасят повечето заразни заболявания при пчелите - основно придружаващите пчели могат да са преносители. Някои може да възкликни" аиде- бе " ами да се поразрови в литературата.
    Затова в повечето стопанства навън колегите предават новите майки по феромонния метод който е доста елементарен и ефективен /пчелната майка се предава без пчели като преди това старата пч. майка се затваря в изолаторна или инкубациона клетка /цилиндрична/ за 3 до 4 часа, след което старата се изкарва и на нейно място се пуска новата единият изход се блокира с захарно тесто / твърдо/ и се поставя м/у рамките --- ефекта се получава когато новата майка приеме феромоните на старата майка и така мирише почти еднакво с старата до момента на надделяванета на нейните собствени. От това произлиза и още един отговор че пчелни семейства и пчелни майки от една и съща раса имат близки или сходни феромони при които подмяната на майки става доста по лесно от колкото при различни./ Стига толкова за майките.
    Колегата пита кой произвеждат боклуци и качествени майки, от 2008 до ден днешен купувал майки. Стопанството е 180 бр. пчелни семейства разположени на дава обекта при надморско равнище 300 - 400 м. надморско равнище . Купувал съм майки от Ловеч и от трите стопанства разположени там не съм доволен, от Плевен също съм купувал два пъти още в началото и до тук, от Гурково/с. Димовци/ също съм взимал - качествени майки за конкретната година 2008 г., от Виница също сам взимал и взимам - за сега съм доволен, Кърджали не искам да коментирам - голям смях, Благоевград без коментар не пипам там, Пазарджик/Малоконаре/ задоволително качество но не винаги, Смолян само веднъж 2009 юни бяха добри. Колегата споменава конкретни бройки закупени майки колко добри колко боклуци винаги в една закупена партида майки има и такива който не са добри, но не винаги вината е в майките има и други условия който оказват влияние - винаги ще има майки които ще са със по- ниско качество та те се произвеждат от пчеларя все пак човек ги произвежда по изкуствен метод. Първите майки който закупих през 20. май. 2014 г. не ме удовлетвориха като резултати след това юни и юли са добре и работеха добре. Всеки да си преценя за него.

Поздрави на всички мислещи пчелари.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Това е което знам допълнително не мисля че дългогодишни производители ще си позволят да произвеждат болни майки. Нарочно споменавам майки а не пчели по-простата причина че има доста трудове кой доказват че майките не пренасят повечето заразни заболявания при пчелите - основно придружаващите пчели могат да са преносители.
    То това се отнася за Нозематозата, Ам. гнилец и другите бактерицидни заболявания, НО НЕ И ЗА ВИРУСИТЕ, където дори и семенната течност е преносител.
    Специално за нозематозата ( и другите заболявания по възразстните пчели) в нормални условия семейството трябва да е много силно заразено за да стигне чак до майката. Когато една пчела се почувства болна, тя има склонност да се самоотлъчва от изхранването на пилото и майката и става летяща. Така се намалява количеството патогенен товар на майката, до който е изложена (все пак и тя има имунна система и трябва да се балансира между метаболитните ресурси за поддържане на адекватен имунен отговор или за производство на голямо количество яйца)

Ако майките са сравнително свободни от патогени, то как стои ситуацията със отводките?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колега Павлов ,ще ме извиниш ,но около теб има някаква мъгла.Познаване на майкопроизводителите ,близки отношения с някои ...незнам.Би ли казал кое е вярно.В една тема твърдиш ,че "работя с майки само от един производител" ,а в тази изреждаш 5-6 производители.Моля за по-кратък отговор.Да не ми скочиш с някое дълго изложение ,което няма да мога да разбера.

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Колега Павлов ,ще ме извиниш ,но около теб има някаква мъгла.Познаване на майкопроизводителите ,близки отношения с някои ...незнам .Би ли казал кое е вярно.В една тема твърдиш ,че "работя с майки само от един производител" ,а в тази изреждаш 5-6 производители.Моля за по-кратък отговор.Да не ми скочиш с някое дълго изложение ,което няма да мога да разбера.
    Колега не съм пчелар от вчера все пак съм на 40 г. посочвам от 2008, 2009 до 2010 сам взимал съм майки от тези производители, в момента поръчвам само при един защото съм доволен от 2011 насам. Започнах да работя с конкретния производител защото винаги се е държал лоялно. Повтарям се - Всеки да си преценява, имате глави на раменете.
    За вирусите не мога да дам компетентно мнение. Знам че, по този въпрос се е извършвало изследване на територията на българия и има резултати - проект "КОЛОС" има публикации в нета.
    В смисъл то проблема няма да е толкова голям при този внос от вън - рано или късно ще си вкараме всичко по пчелите каквото си нямаме/ заболявания/.
    Въпроса с отводките е много пикантен -отговора го знаеш. Но нозема има в цяла европа и у нас така че това не е болка за умиране- трябват линии устойчиви на назема.
    Не коментирам конкретни имена на производители умишлено за което моля да бъда извинен.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    За вирусите не мога да дам компетентно мнение. Знам че, по този въпрос се е извършвало изследване на територията на българия и има резултати - проект "КОЛОС" има публикации в нета.
    Знаете ли колко човека в България изобщо са чували за КОЛОС?
    Можете ли да ни обясните точно какво представлява проекта и какви са целите му?

Благодаря!
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колега Павлов ,за мен е ясно от къде са майките.Беше ми интересно дали аудиторията ще научи.Е имате си основание за тайна ,уважавам я.

Страница 12 от 24 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •