Колеги, от 17.11.2014г.тръгна и вече приключи Националната програма по пчеларство 2015г. А в нашия форум НИТО ЕДИН ПОСТ!!! Тя не че е за нас пчеларите ама. Аз така и не съм участвал по нея. Първи опит 2012г. отивам в 5.00 часа с абсолютно готови попълнени документи, но какво да видя списъци от вчера, от оня ден караници и т.нт.
Така и не ми дойде реда. През 2013г парите за кошери двойно по-малко, точкова система, северозападен район и какво ли не още- направо се отказах. Тази година вече
надхвърих 150 бр. и не мога да участвам за кошери. Защо тази програма не е за пчеларите? Моето мнение е следното:
Мярка А
"Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари" - Тук може да участва само една организация, парите са двойно повече от миналата година. На мой въпрос към
някаква госпожа в Пловдив на представянето на програмата. Каква е причината за това двойно увеличение? Отговора беше Защото миналата година са се усвоили всички пари. Ха така викам си то и милионче да им предложите ще ги усвоят. Никой пчелар няма да получи НИЩО.
Мярка Б
"Борба с Вароатозата" От тази мярка "далавера " има само и единствено вносителите на безбожно скъпите лекарства на Bayer. 10-12 лв за едно третиране УУУАААААААУ. Аз не знам ако ги нямаше тези програми КОЙ ще им купи продуктите??? За 2 третирания по мои сметки трябва да дам към 10 000, програмата ще плати към 8 000, и пак трябва да дам към 2 000, и като БОНУС ще получа ПЕСТИЦИДИ (кумафос, флуметрин и т.нт). Ако днес 2015г тези вещества са разрешени за употреба, то с постояното им внасяне в кошера нивата им се повишават и те ИЗЛИЗАТ в анлизите ни. ЕХОООО пчеларю, осъзнай се 1кг Оксалова киселина е 6лв., мравчената към 10лв.
Мярка В
"Мерки за подкрепа на извършването на ФХ анализ на мед"
Абсолютно безмислена мярка,анализа нито е скъп,че програмата да ни помага.Никой изкупвач няма да използва този анализ, той ще си направи негов.Когато си взимат проба аз задължително вземам част от тяхната проба за да мога да им докажа ако вземат да овъртат.
Мярка Г
Г.1 закупуване на Кошери - Това е единственната мярка, която си заслужава. Само се чудя защо намалиха парите почти двойно.
Г.2 Отводки
Г.3 Майки
За тези двете ще пиша общо.Всеки, който се смята за пчелар то той трябва да може:
1.Да си произведе пчели(отводки)
2.Да си произведе майки
Мисля че съм изчерпателен!!!!!
Не че тази програма е най-важното нещо, но тя може да работи за пчеларите.
Да сте чували някога земеделците, животновъдите да се карат, редят на опашки за тяхните доплащания.Или да ги оценят по точкова система кой ще получи доплащания.
Аз не съм чувал такива работи те са запазена марка за пчеларите.Защо за тях има и то за всички.Нямаме ли и ние организации пчеларски да направят нещо.