Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 64
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003
    За мен интересен експеримент ще бъде ако преди(40 дни) главната паша майката наснесе достатъчно и 10-20 дни преди нея се ограничи с решетка.Това разбирам, като контрол над пилото т.е. да контролираш яйце снасянето от там по-малко ангажирани почели с изхранване на пилото и съответно повече добиви на мед.
    Точно това се прави + премахване на част от плодника /този с откритото пило/ и нелетящи пчели на промишлени пчелини в Америка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    По принцип новите пчелари са по склонни към експерименти и обяснения...С времето нещата се избистрят. Най ценното е личния опит , и то - осмисления такъв. А съвети - и да дава човек и да не дава - полза няма. Различни райони , климат ....Аз лично правя точно обратното , ама съм минал по този път... :D
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    А за майката, какво по лесно от това да я намериш, като преместиш кошера настрана, семейството се освободи от летящите пчели, и преди това рано напролет си си направил труда да я бележиш. Нищо абсурдно в метода.
    Колкото до това дали са нови пчеларите, които експериментират, бих казала, че сигурно не съм по-нова от Христо или Скутелатор.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Мда минахме през Русия,сега ще гледаме промишлените пчелини в Америка - добре че са те,да чуем за тази технология. :D

Аз вече съм пас!!!!

п.п.и един съвет - във книгите на не един и двама БГ автори е описано до най-дребните детайли,със всичките тънкости и подобности,дори бих казал във излишък,как,кога,какво да направим и най-вече ЗАЩО,във връзка със контрол на пилото ...... просто трябва да има кой да чете,внимателно.

п.п.2 всъщност не е само в книгите - на няколко места дори тука във форума е описано достатъчно добре .... но уви пак трябва някой да чете wink;

п.п.3 ирис - не знам дали си опитна колкото Христо и Скутелатор (уви аз нямам техните знания и опит),но категорично мога да заява,че не си търсила майка,било то белязана или не,във пиковия момент на развитие на пчелното семейство.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от iris
    А за майката, какво по лесно от това да я намериш, като преместиш кошера настрана, семейството се освободи от летящите пчели, и преди това рано напролет си си направил труда да я бележиш. Нищо абсурдно в метода.
    Колкото до това дали са нови пчеларите, които експериментират, бих казала, че сигурно не съм по-нова от Христо или Скутелатор.

Не за да споря , а само за да уточня - пиша! Метода не е абсурден, но ще Ви го опиша накратко ПРАКТИЧЕСКИ за примерно 50 семейства.

1. Приготвяме 50 нови , празни кошера , тежки по около 20-25 кг., поставяме ги по местата им, вътре в тях поставяме поне по 8 основи...
    2. Преместваме пълните кошери с по 1 -2 магазина , тежки примерно по 40-50 кг.
    3.Намираме майките , вземаме ги с питата на която са и ги поставяме в празните кошери с основите....

РАЗБИРАТЕ ЛИ ВЪОБЩЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА.....

Иначе съм убеден, че сте дори по стари пчелари от мен и Скутелатор!

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Мда и ако кажем,че не са 50,а 500 семейства Ице как ще ме убедиш,че метода не е абсурден (макар,че дори за 50 кошера е абсурден,ама айде ние сме по принцип твърдоглава нация,така че ....) - па за промишлените пчелини в Америка,специално аз не знам.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kando
    Мда и ако кажем,че не са 50,а 500 семейства Ице как ще ме убедиш,че метода не е абсурден (макар,че дори за 50 кошера е абсурден,ама айде ние сме по принцип твърдоглава нация,така че ....) - па за промишлените пчелини в Америка,специално аз не знам.
    За 2-3 кошера става...Иначе аз няма да те убеждавам ( тебе няма и нужда) , просто сам ще се убедиш...или разубедиш...

ANIBAL
    Guest
    Сега по темата-Влиянието на откритото пило влияе различно през различните етапи на развитие на семейството.През пролетта и есента е желано.И най-вече това.Затова се вземат и се правят много различни похвати само и само да го има в изобилие.Чета разни мнения и виждам ,че се допускат грешки в общуването.Тук се пише приятелски.И разговорите са такива.Затова пиша сега на приятели.През лятото самото пило и неговото присъствие в гнездото се приема от много пчелари за нещо като препятствие.Нещо заемащо празното простванство в кошера.Най-вече в плодника.Там най-много пчелите отлагат храна за зимата.И този факт не е убягнал на нашите учители и колеги от миналото.И точно на този факт е залегнал принципа с ограничаването на майката.Защото самото пило през това време се храни и за него отива много чист и полезен мед.Точно този мед е желан от пчеларите.Сигурно сте запознати с количеството храна поемана от пилото през медосбора.Ако не сте, бива да го направите.Отговора ще ви даде и причината за различните техники и похвати на колеги за това.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Сигурен съм че и аз като всеки начинаещ правя глупости,но Велигден наближава и съм сигурен че ще "възкръсна".Махам майката защото си мисля че:първо-ако оставя майката ще трябва да изхранват пило от което следва че меда ще свърши бързо и ще трябва да подхранвам даже и за зимни запаси.Второ-кои пчели ще отгледат по добро пило?тези който са отглеждали пило и преработвали нетар или тези който наса извършвали тези дейности.Трето-представете си 2кг-3кг НЕАМОРТИЗИРАНИ пчели и нова майка в края на лятото плюс 30кг мед.
    Изкам да успокоя колегата cango че никъде несъм го чел този "метод" и несъм получавал съвети от доброжелатели. Иначе съм търсил съвети за отделни детайли.И накрая искам да кажа че има още доста да се уча.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    хахахаххаха а е Алекси,поне един път да ми беше уцелил името

Предположих,че си прочел из книгите за тази практика от този пост
    Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Близо две години преди да си купя пчели започнах с литературата.Нищо особено на Бижев,Пурвулов,Грънчаров, Радоев и филмите във форумите.Една година преди да започна да пиша във форума изчетох всички теми и се ориентирах към мненията на няколко колеги с който контактувам по телефона и на яве,
    защото наистина някои от имената,които си изброил както казах са написали предостатъчно по темата.

п.п.И моля Ви всичките - не съм се държал нито грубо,нито враждебно.Изписах не малко и ако съм проявил малко по-остра критика не е от лоши чувства!!!Ако някой се е почувствал засегнат моля да ме извини - явно не съм се изразил правилно и за това съм бил разбран погрешно.
    Просто ми се иска малко повече да мислите - не напразно много от пчеларите практикуват до дълбоки старини,това е тънък занаят,работи се със мисъл не със инат и сила,дори бих казал че е айляшки занаят.

И в този дух - пожелавам ЛЕКА работа на всички

Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •