Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 421 от 421 ПърваПърва ... 321371411419420421
Резултати от 4,201 до 4,207 от общо 4207
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мии, то за мен - това е правилния начин.
    Центрофугата ми е за 9 магазинни ДБ, имам две преносни сандъчета. Изкарвам 9 рамки, пренасям ги на 30 метра, вземам празното сандъче и се връщам. Синът ги обработва и върти.
    Вчера и аз вадих, но работих само с едно сандъче - почивах си покрай центрофугата. Много хубав кафяв мед, даже тъмнокафяв. И пчелите много кротки - без да ги пуша, само тръсвам рамката и я тупвам по 2 пъти по горната летва. Даже - бях забравил да си взема четка - дето бяха останали по десетина пчели ги издухвах с уста...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Мии, то за мен - това е правилния начин.
    Центрофугата ми е за 9 магазинни ДБ, имам две преносни сандъчета. Изкарвам 9 рамки, пренасям ги на 30 метра, вземам празното сандъче и се връщам. Синът ги обработва и върти.
    Вчера и аз вадих, но работих само с едно сандъче - почивах си покрай центрофугата. Много хубав кафяв мед, даже тъмнокафяв. И пчелите много кротки - без да ги пуша, само тръсвам рамката и я тупвам по 2 пъти по горната летва. Даже - бях забравил да си взема четка - дето бяха останали по десетина пчели ги издухвах с уста...

Същата работа и при мен. Толкова кротки пчели не съм имал. Но аз се пребих от работа с 2 кошера по 4 магазина. Цял ден ми отне всичко. Но аз сам действам. Тук говорим без удобства с ръчна центрофуга. Миене и складиране. Цял ден ..

Нищо от цялата работа тая година не съм разбрал. Оказа се че акация и при мен е много малко, тя е омешена с глог, мана и още билки, та е станал уникален мед... Слънчогледа също се оказа сравнително малко и пак омешан. След като изчистят питите, може би утре или други ден ще махам магазините и ще правя преглед да видя какво става.

Обаче има и страшно много оси тази година. До скоро въобще нямаше ни една, а сега е фрашкано, явно и те се адаптират по промяната на климата.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    8 м-на не са нещо фрапантно така че наистина има за какво да мислиш по оптимизацията на технологичния процес...
    И си мисля че не трябва да бързаш с махане на магазини. Като ги осушат тия дни нещо може да прибереш и нещо им остави. Ако има дъждец ще съберат още, би трябвало...
    Осите наистина - могат да бъдат библейска напаст. Мен преди 5-6 години направо ме ликвидираха. Макар че твойте са силни сега, внимавай с прегледите, стеснявай входове, гледай някъде между капаци и м-ни да няма пролуки... Капани слагай и те така.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Осите сега не са проблем.
    Стават проблем, когато температурите са толкова ниски, че пчелите не са активни и достатъчно високи, за да са активни осите. Те тогава става кланица.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами аз днес махнах по 3 магазина и им остави по 1 да имат .. Първо че са много пчели, второ става много трудно само на плодник и прекратих. Мислех и преглед да направя, но още сутринта разлитат оси и пчелите се дразнят и ма удариха 3 пъти и затова реших да прекратя с прибирането на 3 магазина. Утре сутрин като правя прегледа, директно вдигам магазина и го отмествам. Така тоя магазин обира доста пчели и е по-лесен прегледа. Прегледа ще е бърз, но основното е да сложа ленти за акара. И този магазин ще го държа може би до септември началото. Не съм сигурен доколко е правилно това ... С тоя 1 магазин аз си го измислих, понеже ми е по-лесно за прегледите и ми се струва, че е по-добре за пчелите, докато още е такава жега и са повече, да са по нашироко. Но не съм сигурен дали и колко е правилно... Иначе още не съм им стеснил главния вход, точно заради жегата и многото пчели и дъната са още отпуснати. Аз започвам да ги свивам, когато сутришните температури паднат, а пък и дневните заради осите .... Не съм на 100 процента сигурен, дали това което правя е правилно ...

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ам не че нещо, ама ти сега с тоя преглед какво искаш да видиш? Плодник пълен... пчели ли ще броиш или майки ще търсиш?? Или най-много на цяло село осите да се ориентират къде има плячка и да си гласят тактиката.
    За магазините върху плодника - чувал съм че има колеги дето ги държат по цяла зима отгоре... Аз им оставям по един до към декември, Коледа, както дойде.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Ам не че нещо, ама ти сега с тоя преглед какво искаш да видиш? Плодник пълен... пчели ли ще броиш или майки ще търсиш?? Или най-много на цяло село осите да се ориентират къде има плячка и да си гласят тактиката.
    За магазините върху плодника - чувал съм че има колеги дето ги държат по цяла зима отгоре... Аз им оставям по един до към декември, Коледа, както дойде.
    Това което искам да видя е как сега се развива семейството след пашата. Дали е започнало да гледа пило ...... Миналата година имах голяма загуба от 14 кошера, да кажем 9 са били силни, ми остана баш баш накрая 1 силен, който тази година го направих на 2 семейства. ...

Миналата година видях че не гледат пило по това време и не можах да разбера какво става ... Искам да видя дали се гледа пило към момента и да преценя отсега, как мога да помогна .. НАй-вероятно никак. Но предвид това, че от 2018-та никога не съм имал смъртност и миналата година се получи така, остана в мен чувството, че по някакъв начин съм можел да помогна, за да не се стигне дотам ...

Затова просто информативно сега ...

Страница 421 от 421 ПърваПърва ... 321371411419420421

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 18 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (2 потребител (и) и 16 гост (и))

1. st2021,
  2. Кразз

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •