Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 386 от 677 ПърваПърва ... 286336376384385386387388396436486 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,851 до 3,860 от общо 6768
    VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    При 6-7 запечатано и 3-4 открито влизат в роево и спиране няма. Точно заради това сменям гена.
    При тази ситуация все още се удържа системата , но след това ... .

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Пизо Виж публикацията
    Не съм го обеснил правилно. С оплодените майки никога не съм имал проблем.Проблема е в семейства с маточници и такива с неоплодени майки,разбира се не с всички.Става дума за 1-2 от общия брой на самосмяна през сезона.Ремаркето ми събира 8бр 10 рамкови и правя съответния брой курсове.
    Тая година ремаркето седя най-дълго на полето-3 месеца. От 26 април до 21 юли. Догодина вероятно ще трябва да изкарам и второто ремарке. Старая се да тръгвам с възможно най-млади майки и най-добри семейства. Старите и шкарта остават на станцията. И след като се върна (след слънчогледа) тогава сменям майки. Освен роенето (тая година 4 от 21) не мисля че е трябва да правят самосмени посред пашите. Така си мисля аз де... Пак според мен- в природата, без намесата на човека, пчелите се размножават чрез роене. Примерно, излиза първия рой със старата майка. Заселва се някъде, и започва да си живее и работи. И към края на сезона пчелите сменят майката. Така го разбирам аз, е не е задължително да се получава точно така. Ама аз се стремя така да действам с пчелите. И не мога много да се оплача от роене. Тая година особено беше нещо рядко срещано. Няколко кошера едновременно залагаха и захранваха майчила за роене, качваха мед в магазините, градяха плодникови и магазинни пити и накрая сами си разваляха майчилата без да роят. Всичко им беше на РЪБА.
    П.П. Писал си някъде че си правиш отводки само от определени семейства, наричаш ги елитни.Според мен все от някъде си започнал с пчеларството- взел си първите отводки, майки или семейства. Ако не е тайна от къде са, какви са, какво представляват като вид, порода и т.н.

Потребител
    Регистриран
    27.07.2017
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Тая година ремаркето седя най-дълго на полето-3 месеца. От 26 април до 21 юли. Догодина вероятно ще трябва да изкарам и второто ремарке. Старая се да тръгвам с възможно най-млади майки и най-добри семейства. Старите и шкарта остават на станцията. И след като се върна (след слънчогледа) тогава сменям майки. Освен роенето (тая година 4 от 21) не мисля че е трябва да правят самосмени посред пашите. Така си мисля аз де... Пак според мен- в природата, без намесата на човека, пчелите се размножават чрез роене. Примерно, излиза първия рой със старата майка. Заселва се някъде, и започва да си живее и работи. И към края на сезона пчелите сменят майката. Така го разбирам аз, е не е задължително да се получава точно така. Ама аз се стремя така да действам с пчелите. И не мога много да се оплача от роене. Тая година особено беше нещо рядко срещано. Няколко кошера едновременно залагаха и захранваха майчила за роене, качваха мед в магазините, градяха плодникови и магазинни пити и накрая сами си разваляха майчилата без да роят. Всичко им беше на РЪБА.
    П.П. Писал си някъде че си правиш отводки само от определени семейства, наричаш ги елитни.Според мен все от някъде си започнал с пчеларството- взел си първите отводки, майки или семейства. Ако не е тайна от къде са, какви са, какво представляват като вид, порода и т.н.
    Странен въпрос.Или ти подаряват или си купуваш.Аз си купих.Никаква представа нямам какви ми са пчелите,може би доцента може да каже .Нали мери хоботчета,крачета,косъмчет а.Мисля че навсякъде пчелите са мелези,с изключение на тези които ги осеменяват изкуствено.Не се заглеждам в пчелите но в общата маса виждам еденични различни пчели.В пъвите ми пчеларски години беше пълна кашотина.Ако някое семейство проплаче взимах от което ми падне пило и го слагах там да си прави майка.Никога не съм купувал майка.Два пъти съм купувал по 2 семейства и 1 път 3 отводки уж да имам чужди гени,така си мислех.От 20-ина години мога да кажа че пак е кашотина само че контролирана.По предни постове съм обяснил как си създавам семействата.За мен майката си разкрива потенциала 2-та година или майки от 2017 ги преценявам 2019.Водещият критерий е добивът на мед,роенето отдавна не ми е проблем.И още веднъш хал хабер си нямам какви ми са пчелите.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Днес видях 5 кошера, всичките като един 8 + рамки пило 50/50 запечатано/отворено. Около 15 - 17кг. мед и 3 рамки с прашец.
    Хубавото е че са добре на пчели и пило но няма да има мед за мен от плодника само 3тия магазин и свалям.
    Така че утре отивам да сваля на всички магазина и събота и неделя ако позволи времето направо ги зазимявам.
    Иначе пилото е много добре наредено.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри 22112.jpg‎  

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Аз пък днес отидох да обединявам една слаба отводка и изненада,от 7 рамки-5 с разновъзрастово.Отказах се,потърсих празна рамка от върнатите по кошерите за подсушаване и нова беля-зор да намеря,почти всички са ги напръскали и са тежички.Не виждам смисъл да продължавам с подбудата.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    Аз пък днес отидох да обединявам една слаба отводка и изненада,от 7 рамки-5 с разновъзрастово.Отказах се,потърсих празна рамка от върнатите по кошерите за подсушаване и нова беля-зор да намеря,почти всички са ги напръскали и са тежички.Не виждам смисъл да продължавам с подбудата.
    Аз започвам подбудителното от 1 септември до 15ти и след това Нозевита.

Наблюдател
    Регистриран
    24.06.2013
    Пчеларски район
    -
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията

Ник, за този период от 1-15септември колко подхранвания смяташ да направиш?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    .Отказах се,потърсих празна рамка от върнатите по кошерите за подсушаване и нова беля-зор да намеря,почти всички са ги напръскали и са тежички.
    Ми сложи в средата една напръскана.По добре ще сработи от суха рамка.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от SanifleX Виж публикацията
    Ник, за този период от 1-15септември колко подхранвания смяташ да направиш?
    5 подхранвания рядък сироп 2:1 + витамини.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Каква е целта на това подбудително подхранване?

Страница 386 от 677 ПърваПърва ... 286336376384385386387388396436486 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •