Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 17

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Наблюдател
    Регистриран
    09.10.2012
    Мнения
    19

    МЕДЕН ОЦЕТ

    Кой е правил меден оцет. Търся технологията му.

  2. #2
    Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Мнения
    675
    Не съм чувал за талова нещо!

  3. #3
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мнения
    625
    Значи не четеш внимателно.
    Цитат Първоначално публикувано от alex74
    Oт вкиснал мед може да се направи първокласен оцет,вино трудно би станало ,защото дрождите са оцетни а не винени.За да се получи вино медът трябва да се загрее на висока температура за да се убият оцетните дрожди и чак тогава при специални условия може да се предизвика винена ферметация.Аз редовно правя оцет от мед като ползвам бракувани пити по които има мед.Мога да споделя опита си ако някой се интересува,но оцет не става за кратко време ,нужно е отлежаване от поне 1 година за да се избистри и стабилизира.

  4. #4
    Наблюдател
    Регистриран
    09.10.2012
    Мнения
    19
    Имам проблем с меда от сланчогледа, който съм сложил в буркати не са много но. Започнал е да вкисва. Може ли да отворя бурканите и да ги поставя в фрицера за да се извлече водата. Или е много късно. Има ли някаква практика.

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Мнения
    1,424
    Пчеларски район
    Родопи
    А каква е причината да вкисва? Тръгне ли веднъж спасението е само в рецептите примерно за медовина.

  6. #6
    Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    Мнения
    156
    Във фрицера не можеш да ги поставиш ,защото няма такова нещо искал си да напишеш фризера ясно,но не ми е ясно защо ще извличаш водата,сигурно си мислиш ,че така ще се оправи меда но много грешиш.Първо водата няма да се извлече а ще замръзне,второ дрождите ще оцелеят.Само висока температура от 70-80градуса ще убие дрождите но много внимавай да не мине 100градуса ,да не заври водата,че ще сасипеш меда.

  7. #7
    Автор
    Регистриран
    27.01.2012
    Мнения
    139
    Цитат Първоначално публикувано от alex74
    Само висока температура от 70-80градуса ще убие дрождите но много внимавай да не мине 100градуса ,да не заври водата,че ще сасипеш меда.
    A тази температура не сАсипва ли меда?

  8. #8
    Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    Мнения
    156
    При 70-80 градуса нагрятия мед вече не е лечебен на 100%,но става за ядене и си запазва вкуса,дори аромата му се увеличава заради етеричните масла които по лесно се изпаряват.Но над 100градуса се скапва по всички показатели и става отровен,пробвал съм да давам такъв мед на пчели но умират още в хранилката.

  9. #9
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мнения
    625
    Сигурно става отровен заради хидроксиметилфурфурола. Но той се образува и при по-ниски температури.

  10. #10
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мнения
    869
    Цитат Първоначално публикувано от peipan
    Имам проблем с меда от сланчогледа, който съм сложил в буркати не са много но. Започнал е да вкисва. Може ли да отворя бурканите и да ги поставя в фрицера за да се извлече водата. Или е много късно. Има ли някаква практика.
    Единственото, което ще постигнеш при поставянето на меда във фризер е временното прекратяване на процесите на вкисване, за времето, когато меда е на студено. Извадиш ли го от там, процесите на вкисване продължават. Медът прокисва, ако водното му съдържание надхвърля определена граница. Опитай се да измислиш начин за испаряване на част от съдържащата се в меда вода- например поставянето му във вакуумна камера или нещо друго...

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •