Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 86

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.

ЧЕРНИ ПЧЕЛИ !?

Здравейте ,Колеги!
    Някой от вас отглежда ли "черни пчели"?
    На два пъти се сблъсквам с тях.Преди десетина години в един от кошерите ми започнаха да преобладават черни агресивни и склонни към грабеж пчели.Смених майката и всичко отшумя.
    Сега за втори път стигам до сблъсък с тези пчели.В началото на юни имах две отводки на 3 и 4 пити.Един ден забелязах усилен летеж от двата кошера и се зарадвах,че така добре са тръгнали.Реших да ги отворя и да добавя пити, основи.При отварянето забелязах , че пчелите са черни без ивици на коремчето или слабо прозиращи такива.Трупаха се по питите с мед, а открито пило нямаше.На дъното на кошера купчинка пчели в която намерих и белязаната майка.Крадяха.
    В яда си убих няколко и затворих останалите крадци в кошера.
    От начало исках да сипя сироп с отрова в хранилките и да чуя кой колега ще изпищи ,но сърце не ми даде да го направя.Обичам пчелите дори и като ме е яд.И с другата отводка положението беше същото.Преглътнах.
    Направих си нови отводки с роеви маточници взети от едно и също семейство.
    Три майки приличат на майка си, четвъртата черна!
    Ще чакам да видя как ще тръгне семейството.
    В нета за черните пчели пише ,че са аборигенна порода за Северна Европа и Русия.
    Някой знае ли в България това чудо да е внасяно?
    Възможно ли е да съществува в диво състояние като местна пчела?
    Някой колега има ли подобни наблюдения?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Наблюдател
    Регистриран
    05.01.2011
    Моите са по тъмни и дребни от на един колега с пчелин близо до мен, но нито са агресивни, а дори смятам че работят по добре от неговите, майките дори са по едри от неговите /нямам стари пити/.
    Той е развил пчелина си от месни пчели, а моите са от еленския балкан от рояци, не смятам че са лоши или диви, а просто местната приспособена към условията пчела.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Това е характерно за крадливите пчели.
    Моя комшийка се оплакваше, че имало в село пчелар, който не си поглежда пчелите и от негова посока идвали черни пчели и нападали по слабите семейства.
    Аз не съм се сблъсквал с този проблем.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Интересно е от къде са се пръкнали тези пчели.Не искам да ги отглеждам защото кошерите ми са на 5м. от къщата.Имал съм едри тъмно кафяви пчели ,но с видими жълто -кафяви пръстенчета и нямат нищо общо с това което забелязах сега.Пчелите за които пиша са черни, с почти незабележими светли пръстенчета.
    Ако не са вкарвани с цел подобряване на расата ,значи са местни.Ако са местни, какво става с единствената запазена местна пчела "родопската"?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Най-вероятно са кавказки мелези. Старите местни пчели също са били черни ( според всички прочетени от мен книги в които се споменават), но окосмяването при тях е било кафяво, докато при кавказките - сиво-кафяво. Някогашната местна пчела е била напълно изместена от последните преди около 50-ина години (по простата причина че това се е предлагало на пазара - кавказко-италианска кръстоска)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    20.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Най-вероятно са кавказки мелези. Старите местни пчели също са били черни ( според всички прочетени от мен книги в които се споменават), но окосмяването при тях е било кафяво, докато при кавказките - сиво-кафяво. Някогашната местна пчела е била напълно изместена от последните преди около 50-ина години (по простата причина че това се е предлагало на пазара - кавказко-италианска кръстоска)
    Според описанието на Л. Радоев: "По външни морфологични признаци пчелите и търтеите от местната порода имат сребристо сив цвят на власинките и тъмен цвят на хитина на коремните членчета.(т.н. тергуми)"
    Използва се наименованието местна сива пчела.Казваш че в източниците които си чел се дава описанието за черни пчели с кафяви власинки.Предполагам черен хитин на коремните членчета имаш в предвид.Ако може да посочиш къде си срещнал това описание.Ако си спомняш източника.По това описание дадено от Радоев местните пчели са не различими от кавказките сиви пчели.Чел съм един материал на Пламен Христов където казва че разликата морфологически м/у кавказките и нашите местни пчели е в търтелте.Цитирам:"Кавказки е са матово-черни, сякаш посипани с въглищен прах, а не тъмно-сиви, с кафеникава седловинна ивичка образувана от власинки от ІІ,ІІІ и ІV гръбен сегмент на коремчето, както е при нашите."
    Описанието ти за това как са изглеждали фенотипно пчелите с които са работели нашите дядовци или да върнем нещата за по-сигурно още на зад до пра дядовци ми напомнят повече за това

Карника(не помня от къде е свалена снимката)
    Прикачен файл 3775

Аз имам черна майка с 1-2 тъмно кафяви пръстенчета или поне толкова забелязах в основата на коремчето и.Тънка и дълга е.Това е единственото семейство което ми оцеля след инвазията на акара.Помогнах му с ленти да се поизчисти.Поставих ги в началото на февруари.Останалите ми семеиства загинаха още през декември.Изглежда не угледна но за сметка на това има ген може би свързан с по-високо хигиенно поведение.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Triballi Виж публикацията

Карника(не помня от къде е свалена снимката)
    Прикачен файл 3775
    Линкакъм снимката не работи...

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Защото е написано на латиница
    Иначе трябваше да я нарекат Апис Мелифера Македонка и хората ще си помислят, че е роднина с Апис Мелифера Братвурст. А то коренно различна пчела
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    О -латински. Аз мислех да не е нещо ,като руските падежи.

Автор
    Регистриран
    21.01.2012
    Аз също имам една маика която е абсолютно черна, много тъмна. И много трудно откриваема измежду другите пчели, понеже се слива с тях, докато другите се открояват.
    Но нямам аблюдения за други отклонения.
    При есенния преглед, ще я отбележа в пчеларския дневник за да мога да правя сравнение с другите за напред.

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •