Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 17

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч

Агресивно поведение на пчелите

Отварям тази тема, защото днес научих нещо ново, и мисля че ще е полезно да го научат всички пчелари, които все още не го знаят. Става въпрос за генетиката при пчелите - днес ме обзе музата и прочетох няколко книги, като в тях открих доста интересни неща. Едно от тях е за АГРЕСИВНОТО ПОВЕДЕНИЕ.

В основата на всичко стои начина, по който се опложда една пчелна майка. Всички знаете, че тя се опложда от 8-10 търтея, а според някои автори дори бройката може да нарастне до 17. Какво следва, ако поне един от тези търтеи носи гените на агресивноста? Ами в кошера се появяват агресивни пчели. Те може да са малко. Може да са 1 на 20 или дори 1 на 100. Но дори те да са много малко, това е достатъчно за предизвикване на АГРЕСИЯ В ЦЕЛИЯ КОШЕР. Една единствена пчела да отдели хормона на агресията (опасноста), и това е достатъчно всички останали пчели да придобият войнствено настроение. Една единствена пчела да ви ужили, и това е достатъчно много други пчели да усетят миризмата от ужилването и да започнат също да ви нападат (това го знаете).

Какво се получава на практика?
    Дори и 5% от търтеите в пчелина да имат гени на агресивното поведение, това е напълно достатъчно след едно поколение да пламне почти целия пчелин и агресивните семейства да станат повече от 50%.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Една стара идея - да намеря вещество, което да предизвиква бърза и силна агресия на пчелите в един пчелин. Тогава то ще е в основата на всяка охранителна система за пчелини. Разбира се, след разсейване на миризмата на веществото агресията трябва да изчезва.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Една стара идея - да намеря вещество, което да предизвиква бърза и силна агресия на пчелите в един пчелин. Тогава то ще е в основата на всяка охранителна система за пчелини. Разбира се, след разсейване на миризмата на веществото агресията трябва да изчезва.
    Мисля че точно в книгата на Стийв Тейбър се споменаваше какво вещество се е използвало за предизвикването на агресията в експериментите.
    За съжаление обаче, в момента нямам книгата пред себе си.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Мисля че точно в книгата на Стийв Тейбър се споменаваше какво вещество се е използвало за предизвикването на агресията в експериментите.
    За съжаление обаче, в момента нямам книгата пред себе си.
    Нарича се ИЗОПЕНТИЛ-АЦЕТАТ и е съставна част от пчелната отрова. Слагат на прелката напоена коркова тапа и така предизвикват агресия, а след това броят ужилванията.

TSC-1 се интересуваше как посредством неговата охранителна система да предизвиква агресия. Ха-ха .... решението е ИЗОПЕНТИЛ-АЦЕТАТ, въпреки че не знам какво означава тази сложна думичка и откъде може да се намери това вещество.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Отворих темата, защото всичко това много ме впечатли. Една единствена майка в целия пчелин да носи гените на агресията, то това е достатъчно да направи агресивни едва ли не всички кошери. Нейните търтеи (на тази майка) ще са малък процент от всичките търтеи, но достатъчно е всяка една бъдеща майка да бъде оплодена от един единствен търтей от всичките 10, и това ще доведе до появата в нейното семейство на малък брой агресивни пчели. Те обаче са достатъчни, за да предизвикват със своите феромони агресивното поведение на целия кошер, излъчвайки за щяло и нещяло феромоните на опасноста (агресията).

Ако това е така, то тогава при появата на агресивно семейство в пчелина пчеларя трябва МОМЕНТАЛНО ДА УБИВА МАЙКАТА !!! Ако не го направи, то тогава той прави лоша услуга не само на себе си, а и на всички останали негови колеги в 5-километровата зона около пчелина му.

Явно гена на агресивноста е много опасен, и с него трябва да се борим, все едно че е БОЛЕСТ. И понеже няма лекарство, единственото възможно действие е НЕЗАБАВНО УБИВАНЕ НА МАЙКАТА !!!

Ще ми е любопитно да се изкаже и Скутелатора по въпроса. Аз черпя моята информация от книгата на Стийв Тейбър - "Отглеждане на суперпчели".

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако тези разсъждения на Стийв Тейбър са верни, то тогава селекционирането на линии с кротки пчели е МНОГО ТРУДНА ЗАДАЧА, която лесно може да бъде опорочена от един единствен търтей с гени на агресивното поведение, попаднал в генетичния басейн на затворената популация по случаен път (например от безотговорен колега-пчелар, който не убива агресивните си семейства).

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Отворих темата, защото всичко това много ме впечатли. Една единствена майка в целия пчелин да носи гените на агресията, то това е достатъчно да направи агресивни едва ли не всички кошери. Нейните търтеи (на тази майка) ще са малък процент от всичките търтеи, но достатъчно е всяка една бъдеща майка да бъде оплодена от един единствен търтей от всичките 10, и това ще доведе до появата в нейното семейство на малък брой агресивни пчели. Те обаче са достатъчни, за да предизвикват със своите феромони агресивното поведение на целия кошер, излъчвайки за щяло и нещяло феромоните на опасноста (агресията).

Ако това е така, то тогава при появата на агресивно семейство в пчелина пчеларя трябва МОМЕНТАЛНО ДА УБИВА МАЙКАТА !!! Ако не го направи, то тогава той прави лоша услуга не само на себе си, а и на всички останали негови колеги в 5-километровата зона около пчелина му.

Явно гена на агресивноста е много опасен, и с него трябва да се борим, все едно че е БОЛЕСТ. И понеже няма лекарство, единственото възможно действие е НЕЗАБАВНО УБИВАНЕ НА МАЙКАТА.

Ще ми е любопитно да се изкаже и Скутелатора по въпроса. Аз черпя моята информация от книгата на Стийв Тейбър - "Отглеждане на суперпчели".
    А получава ли се така? Често съобщават колеги за агресивни кошери. Аз също имам по агресивни кошери, но не съм забелязал да се активират другите. А съм от наблюдателните.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    А получава ли се така? Често съобщават колеги за агресивни кошери. Аз също имам по агресивни кошери, но не съм забелязал да се активират другите. А съм от наблюдателните.
    Не знам дали се получава на практика. Това са разсъждения на много известен учен-експериментатор, който определено познава генетиката много по-добре от мене и от почти всички посетители на форума.

Новият момент, за който не бях се сещал, е че е достатъчно в кошера да има много малко на брой агресивни пчели, щото те да са в състояние да инициират агресията и на всички останали миролюбиви пчели.

Иначе автора изрежда поне 10 различни степени на агресията - от простото жужене, през виренето на дупенцата с извадени жила, до ужилването от единична пчела и след това до нападението от целия кошер. Генетичната проявленост на дадено семейство е комплексна и може да се изрази в произволно ниво от 1 до 10, но активирането на тези нива се извършва от МАЛЪК БРОЙ ПЧЕЛИ, които имат завишени нива на агресия.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    При преглед се е случвало да се получи такава верижна реакция, но по другите кошери не е имало. Такова раздвижване забелязах веднъж когато започнах да работя с електрическата косачка. Пчелите започнаха да излизат по прелките и да нападат, но интересното беше това, че най - близкия най - много, втория по - малко и така. От тогава при две косачки карам с обикновената коса.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    В случая е важно да се отбележи, че Стивън Тейбър говори за африканизирани пчели, които са известни с агресивното си поведение.

При работа с други породи, агресията е по-вероятно да касае, само дъщерите на агресивния търтей, но останалите да не реагират толкова бурно на феромона на ужилването.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •