Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 10

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    08.04.2015

с прелка или не на магазина

Привер на всичкиПредварително се извинявам,ако подразня някой с елементарния си въпрос,или ако някъде има такава тема(рових се доста във форума но не намерих..)но наситина съм много бос на тема пчеларство! Един познат ми изработи 2 ДБ кошера но проблема е,че е направил отвор около 7-8см на магазините да се използва като прелка,а на плодника има две.Това ме притеснява защото двама пчелари ме посъветваха да затворя дупките защото често ще има нападения и кражби.(не трябвало да има отвори по магазина никакви) от 2 седмици имам 5 кошера и незнам какво да ги правя тия уж проблемни магазини.Ще се радвам ако някой компетентен ми отговори как да постъпя.ЖИВИ И ЗДРАВИ И УСПЕХ

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от kolevato Виж публикацията
    Привер на всичкиПредварително се извинявам,ако подразня някой с елементарния си въпрос,или ако някъде има такава тема(рових се доста във форума но не намерих..)но наситина съм много бос на тема пчеларство! Един познат ми изработи 2 ДБ кошера но проблема е,че е направил отвор около 7-8см на магазините да се използва като прелка,а на плодника има две.Това ме притеснява защото двама пчелари ме посъветваха да затворя дупките защото често ще има нападения и кражби.(не трябвало да има отвори по магазина никакви) от 2 седмици имам 5 кошера и незнам какво да ги правя тия уж проблемни магазини.Ще се радвам ако някой компетентен ми отговори как да постъпя.ЖИВИ И ЗДРАВИ И УСПЕХ
    И аз бих те посъветвал да ги затвориш. На плодника е добре да са две, но и с тях се работи по определен начин.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Ти почна да се извиняваш още преди да нагазиш лука
    Не е лесно да се отговори на въпроса ти. И то защото си го задал или задала малко като "имам две дупки в тялото - да ги запуша ли?
    Пък като добавим и от колко време имаш пчелите... съвсем.
    Все пак, моят отговор е: Зависи от вътрешни и външни фактори. Вътрешните - колко са развити семействата, какъв чешит са ти пчелите, какво има в кошер (пило, прашец, мед) и по колко. Външните - каква паша има в момента, има ли на близо големи пчелини, къде е разположен твоят пчелин и т.н.
    Поздрави и успех с начинанието.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    От години горните прелки на Д.Б. са затворени при мене.Аз отварям.Пчелите затварят.За няколко години ме победиха и спестявам труда моя и техния да се борим около тия прелки.Дори на корпусите на Ф. се отказах да правя прелки.
    Ако някой е видял някъде хралупа или нещо подобно с 2-3 дупки и пчелите от едно семейство да ги ползват всичките, ще ми е интересно да узная и видя.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    От години горните прелки на Д.Б. са затворени при мене.Аз отварям.Пчелите затварят.За няколко години ме победиха и спестявам труда моя и техния да се борим около тия прелки.Дори на корпусите на Ф. се отказах да правя прелки.
    Ако някой е видял някъде хралупа или нещо подобно с 2-3 дупки и пчелите от едно семейство да ги ползват всичките, ще ми е интересно да узная и видя.
    Ето виж това
    https://www.youtube.com/watch?v=0fB-6Mr82Uc

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Може и надморската височина да оказва влияние ,тука долу до морето си работят на две прелки без проблем само есента намаляват с прополис горната и пролета я уширяват.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    Може и надморската височина да оказва влияние ,тука долу до морето си работят на две прелки без проблем само есента намаляват с прополис горната и пролета я уширяват.
    Сигурно е така.Сега вие слагате магазини, а при мене още не могат да цъфнат дърветата.Интересно е наблюдението ти за това, че работят с горната.Нея разширяват и стесняват.Това поведение на пчелите не се връзва много с технологията на зазимяване на горна прелка и затворена долна.От всяко наблюдение човек може да си извлече ценна информация.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Потребител
    Регистриран
    30.01.2015
    Пчеларски район
    Обл.Монтана; общ. Лом
    Пожелавам ти скоро да ползваш магазините.Това че са ти направили дупки на магазина не е болка за умиране.Дупка лесно се запушва,по-трудно е да я направиш.Ако ще ги ползваш за складиране на мед,прелка не ти я необходима,тоест я запушваш.Ако ще я ползваш за нещо друго ги отпушваш и т.н.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    А убаво, че тука се разбирачи се включвате, я да ви забия един въпрос. Имаме магазини с прелки, ама сме ги затворили и сме турили магазините с прелките назад да гледат. Като стане време да вадим меда, предния ден дигаме горния магазин изотзаде само, пъхаме отдоле един чувал и отваряме прелката. Не съм го правил, чакам някой да каже ако го е правил дали има КПД в тая работа.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Наблюдател
    Регистриран
    08.04.2015
    Благодаря на отзовалите се!!!В крайна сметка няма да оставям дупки на магазина и в бъдеще няма да го умувам толкова,след като внесохте яснота по въпроса ми.Относно магазини вече съм ги сложил,защото рапицата цъфна и пашата е в разгара си.Колега solaris60 може ли малко по-подробно инфо относно този определен начин за работа с 2 дупки на плодника,че ми е мн мътно,незнам може ли да оплескам нещо и има ли за какво да се притеснявам....Поздрави и успех на всички

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •