Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 74

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    23.04.2014
    Пчеларски район
    Батак

Red face Моля за съвет!

Здравейте! Моля за съвет! На 19.04.14 година се сдобих с три пчелни семейства в ДБ кошери с 10 рамки. Настаних ги на избраното място. Времето не беше подходящо да отварям кошерите след превозването им. Не ги бях гледала и преди това, като изцяло се доверих на пчеларя, от който ги закупих. На 21.04.14 отворих кошерите - какво установих - пълни с пчели, преградната дъска беше поставена на 8 позиция. Преместих я на последна и поставих между рамките и лентички против акари. Пчелите носеха прашец. Реших, че при така пълни плодници ще е хубаво да им поставя и строителни рамки /да работят, да не вземат да се роят/. На 22.04.14 в кошерите поставих по една строителна рамка. Искам да споделя, че пчелите бяха завзели и външната страна на преградната дъска. Подхраних със сироп.
    Питането ми е следното: до главната паша, според мен има още време. Казвам го защото кошерите ми се намират в Родопите - м. Цигов чарк. Тук все още я доста хладно, дневните температури рядко достигат 15 - 17 градуса през този месец. Дали съм избързала с поставянето на строителните рамки. Да не взема да изстудя пилото, като го разширих? Като има толкова много пчели, дали е възможно да направят рой по-рано? Дали да направя отводки от тези семейства? От това, което прочетох във форума - че при пълен плодник се поставя магазин - дали не е рано и за това? Надявам се, че съм била ясна във въпросите и в обясненията! Но ако има нужда от подробности ще ги дам. Не съм проверила дали има градеж - студено е и не искам да отварям.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Пчелите работят и при 15 градуса.Ако има паша добре,ако няма сироп 1/1 и основа.Поздрави.

Потребител
    Регистриран
    23.04.2014
    Пчеларски район
    Батак
    Благодаря за съвета, но продължавам да питам за уточняване дали съм разбрала - 1. При 10 - 15 градуса навън, плюс пълен корпус - да поставя магазините и по основа, за да градят, паша все някаква има; 2. Под 10 - 15 градуса да им слагам основи и да продължавам с подхранването. Не ми се сърдете, че така се обяснявам, но все пак съм на 10-на дена стаж.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от argilov Виж публикацията
    Пчелите работят и при 15 градуса.Ако има паша добре,ако няма сироп 1/1 и основа.Поздрави.
    Кои растения отделят нектар при 15 градуса?
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Ако някой ми обясни как изстива пило от основа ще съм му благодарен

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2013
    Пчеларски район
    Драгалевци
    За нектарооделянето трябва и да има слънцегреене , не само температура.Нектар се отделя в момента , но не достатъчно.Осигурявай им работа и подхранвай , когато не могат да излизат повече от 1 ден със сироп 2:1(2л.вода,1кг.захар).

Потребител
    Регистриран
    23.04.2014
    Пчеларски район
    Батак
    Наистина тези дни са много облачни. Вчера отидох да ги нагледам и пак ги подхраник със сироп - по-ретичък (2:1), за да имитира природния нектар. Днес смятах да им направя оглед преди поставянето на магазините, но температурата е много ниска и не мога да работя.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Колко е ниска температурата и какво цъфти в момента?

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Невена,ако ще вадиш мед от нещо слагай магазин.Ако ще развиваш семейство сложи корпус отдолу.Господин Тотевски разстенията отделят и прашец.В моя район, Лудогорие е в изобилие сега.

Потребител
    Регистриран
    23.04.2014
    Пчеларски район
    Батак
    Точно така ще направя - ако утре времето е О.К. ще сложа магазините. Много благодаря за отговорите, добих увереност за поставянето им! Определено искам да извадя мед. Очаквайте ме с още въпроси! А сега отивам в Гугъл за да разбера кои растения отделят нектар при 15 градуса, че май този урок съм го пропуснала!

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •