Искам да си направя калибровка на рефрактометъра,но съм си загубил упътването.Ако някой е правил калибровка нека сподели.Четох по чужди сайтове ,че използвуват дестилирана вода и карамфилово масло ,но не разбрах точно процедурата.
Искам да си направя калибровка на рефрактометъра,но съм си загубил упътването.Ако някой е правил калибровка нека сподели.Четох по чужди сайтове ,че използвуват дестилирана вода и карамфилово масло ,но не разбрах точно процедурата.
Като капнеш дестилирана вода трябва да показва нула. Има на ампули в аптеката.
Нищо няма да отчете с дестилирана вода. Не знам този тип с какво можеш да го калибрираш, освен да го свериш с друг.
Направи разтвор на захар във вода със съотношение, което го знаеш предварително. Например 3 тегловни части захар и 1 тегловна част вода. Ще се получи разтвор със съдържание на влага точно 25%. Загрей/охлади разтвора до 20 градуса по Целзий и провери по дясната скала дали съдържанието на влага в този разтвор е точно 25%.
Имай предвид, че разтвора ще е гъст, и доста трудно ще разтвориш толкова много захар в толкова малко вода, но няма как - уреда ти е направен да измерва малки проценти влажност. Ако има проблеми с пълното разтваряне, можеш да пробваш с нагряване, но после трябва да го охладиш до 20 градуса за самото измерване.
Лявата скала е скала на Baume: http://en.wikipedia.org/wiki/Baum%C3%A9_scale
Това е просто някаква друга измерителна единица, с която в България не сме свикнали. Измерва плътноста (гъстотата) на флуидите, като десетилираната вода има 0 градуса по Baume.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))