Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 16

Преглед на хибрид режима

  1. #1

    Рефрактометър - калибровка

    Искам да си направя калибровка на рефрактометъра,но съм си загубил упътването.Ако някой е правил калибровка нека сподели.Четох по чужди сайтове ,че използвуват дестилирана вода и карамфилово масло ,но не разбрах точно процедурата.

  2. #2
    Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Мнения
    512
    Пчеларски район
    асеновград

    рефрактометър

    Като капнеш дестилирана вода трябва да показва нула. Има на ампули в аптеката.

  3. #3
    Моята скала е подобна на тази:Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	rhb90scale.jpg
Прегледи:      433
Размер:	60.8 KB
ID:	1197
    Нямам нула.Какво трябва да отчете като сложа дестилираната вода?

  4. #4
    Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Мнения
    512
    Пчеларски район
    асеновград
    Нищо няма да отчете с дестилирана вода. Не знам този тип с какво можеш да го калибрираш, освен да го свериш с друг.

  5. #5
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Направи разтвор на захар във вода със съотношение, което го знаеш предварително. Например 3 тегловни части захар и 1 тегловна част вода. Ще се получи разтвор със съдържание на влага точно 25%. Загрей/охлади разтвора до 20 градуса по Целзий и провери по дясната скала дали съдържанието на влага в този разтвор е точно 25%.

    Имай предвид, че разтвора ще е гъст, и доста трудно ще разтвориш толкова много захар в толкова малко вода, но няма как - уреда ти е направен да измерва малки проценти влажност. Ако има проблеми с пълното разтваряне, можеш да пробваш с нагряване, но после трябва да го охладиш до 20 градуса за самото измерване.

  6. #6
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Направи разтвор на захар във вода със съотношение, което го знаеш предварително. Например 3 тегловни части захар и 1 тегловна част вода. Ще се получи разтвор със съдържание на влага точно 25%. Загрей/охлади разтвора до 20 градуса по Целзий и провери по дясната скала дали съдържанието на влага в този разтвор е точно 25%.

    Имай предвид, че разтвора ще е гъст, и доста трудно ще разтвориш толкова много захар в толкова малко вода, но няма как - уреда ти е направен да измерва малки проценти влажност. Ако има проблеми с пълното разтваряне, можеш да пробваш с нагряване, но после трябва да го охладиш до 20 градуса за самото измерване.
    Благодаря! Ще пробвам през почивните дни.

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Цитат Първоначално публикувано от Николай Христов-nikberk Виж публикацията
    Моята скала е подобна на тази:Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	rhb90scale.jpg
Прегледи:      433
Размер:	60.8 KB
ID:	1197
    Нямам нула.Какво трябва да отчете като сложа дестилираната вода?
    И моята скала е такава. Може ли някой да каже какво означават показанията от най-лявата скала?

  8. #8
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Лявата скала е скала на Baume: http://en.wikipedia.org/wiki/Baum%C3%A9_scale

    Това е просто някаква друга измерителна единица, с която в България не сме свикнали. Измерва плътноста (гъстотата) на флуидите, като десетилираната вода има 0 градуса по Baume.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •