Какво му е късното 10 то число е,като имаш готови майки изполваш пчелата до средата на Септември ще станат на 7/8 рамки.
Какво му е късното 10 то число е,като имаш готови майки изполваш пчелата до средата на Септември ще станат на 7/8 рамки.
За да станат на седем осем,зависи от това на колко рамки са направени и дали имаш готови майки. Но да чакаш на двадесети да ти се излюпат от маточници и тепърва да се оплождат е много много рисково начинание,което обикновенно умира януари ,февруари. А ако се уцели март да е с минусови температури са сигурни.
Това е мое мнение,аз съм си правил такива опити и не си заслужава,дори и да оцелеят е по добре да се направят пролетта,така или иначе няма да могат да хванат ранната паша. А за по късна ще са готови и пролетните отводки.
Нерентабилно е и не си заслужава риска.
Много от тях ги нападат още септември,а тази година и август и дори не влизат в зимния сезон. Повечето пчелари наесен намаляват семействата и напролет ги възстановяват.
Всеки си преценява риска от загуби и си действа както си знае,но мисля че е грешно да се дават акъли да се разцепват на две кошери по това време. Може да се получи от два напролет нито един.
Едната от моите отводки вече е унищожена от нападение. Причината вероятно е в мен, на същото място където сложих отводката, преди два месеца беше ограбена една търтовка.
Днес съм на ПОПРАВИТЕЛЕН.......Трябваше утре да правя отводките,но го дават да превалва и реших днес да ги спретна...
Резултатът от поправителния е;Отводките на маточник и летяща пчела-е слаб,като миналата година-нито една завърнала се майка.Отводка на маточник+пило+пчели -оплодени майки 1/3.Основни семейства,които си произвеждаха майки-успеваемост-е почти 100%.Само една майка-НЕоплодена.А една дори успя да се изрои миналата седмица-демек през септември..
Мисля,че пернатите имат голяма заслуга за НЕвърналите се майки.Затова,от догодина ще експериментирам в сами край на лятото-демек производството на маточници ще стартира след 20 август.
Как са ти разположени кошерите?Питам защото и аз все се впрягах на пернатите, докато не пробвах да разхвърлям 15-тина отводки хаотично разположени из двора по двойки и тройки с гръб едни към други.Резултата е 2 незавърнали се, говоря за августовски отводки сформирани около 7-8-ми август чиито майки са пронесли на 22-23-ти август.
Здравейте по колко сироп да давам на авгуски те отвотки давам им през ден по една хранилка свалят го но могат ли да го преработят отворите са на 5рамки има и слаб градеш но много слаб
По скороста на сваляне на сиропа може да се определи,кое семейство-отводка ще го бъде и кое не.Ако продължиш със сиропа най добре ги разшири с една рамка да трупат запас в нея.А след средата на септември изкарай една рамка зад преградна дъска,за да одебелят медените венци в гнездото.
Адаш,августовската майка ще снесе 30000-40000 максимум яйца.Не е необходимо да я блокираш.А тоз юнак си рекламираше хранилката,ако не се лъжа..
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))